Tradicionalni Proljetni vašar ponovno oduševio sve generacije

Etno selo Karanac, jedan od dragulja baranjskog turizma, i ove je Cvjetnice bilo domaćin Proljetnog vašara – manifestacije koja već gotovo dva desetljeća slavi bogatstvo domaćih proizvoda, zanatskih rukotvorina i baranjske tradicije. Uz toplo i sunčano vrijeme, vašar je ove godine privukao iznimno velik broj posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske, pa su se u Karancu od ranog jutra stvarale gužve oko štandova i gastro punktova.

U središtu sela okupilo se mnoštvo izlagača s domaćim suhomesnatim proizvodima, sirevima, vinima, rakijama, medom, ali i rukotvorinama poput drvenih igračaka, ukrasnog cvijeća, pletenih košara i drugih proizvoda tradicijskog obrta. Kupci su nestrpljivo razgledavali, kušali i kupovali, a teško je bilo pronaći prolaznika bez barem jedne pune vrećice lokalnih dobara.

Nezaobilazan dio događanja bila je i bogata gastronomska ponuda – čobanac, šaran u rašljama, grah iz ćupa i drugi baranjski specijaliteti pripremali su se pred gostima, koji su uz mirise i okuse uživali u opuštenoj i veseloj atmosferi.

Poseban interes izazvalo je zabavno natjecanje u kojem su sudionici morali što duže držati šunku u ispruženim rukama. Snage su odmjeravali i muškarci i žene, u odvojenim kategorijama, a publika je bodrila natjecatelje uz smijeh i navijanje, dodatno podižući energiju cijelog vašara.

Nastavljena je i tradicija izbora „princeze pušnice“ – titule koja pripada najtežoj i najmasnijoj slanini. Ove godine tu je čast ponijela slanina Dine Martića, impozantne mase od 54,5 kilograma.

Proljetni vašar u Karancu još je jednom pokazao zašto je ova manifestacija jedan od najvažnijih događaja u Baranji – spoj tradicije, domaće hrane, zanata i dobre zabave privukao je tisuće posjetitelja i dokazao da Baranja ima jedinstvenu snagu okupljanja kroz ono što najbolje zna – gostoprimstvo i autentičnost.