U 2022. u Hrvatskoj najmanje rođene djece u posljednjih 30 godina

foto: pixabay

Hrvatska bi ove godine mogla imati najmanje novorođene djece u novijoj povijesti, manje od 35 tisuća. To zapravo znači manje studenata, manje učenika i manje  radne snage. Demografi poručuju – ovo je strateško pitanje i potrebne su ozbiljnije mjere, piše RTL Danas.

Prema podacima državnog zavoda za statistiku u prvih devet mjeseci ove godine rođeno je 25.729 beba, lani njih 36.508. Demografi upozoravaju ove godine moglo bi biti rođeno najmanje djece u povijesti.

“Vrlo vjerojatno će broj rođenih pasti ispod 35 tisuća, a broj umrlih mogao bi biti preko 60 tisuća. Nastavlja se ta silina prirodnog pada. To znači zatvaranje škola, manji broj učenika i manji broj razreda. Dakle, višak zaposlenih u sustavu obrazovanja”, objašnjava demograf Stjepan Šterc.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja imamo 54.755 učenika manje nego prije 10 godina, a ove godine u školu je krenulo 1 177 prvašića manje nego lani. U prosjeku u prvim razredima sjedi 13 učenika.

Ravnatelj OŠ Matije Petra Katančića u Valpovu, Dalibor Košutić ističe da su prošle godine prvi put u povijesti upisali smo samo dva prva razreda, ove godine tri, a svih godina prije situacija je bila bolja i redovito su upisivali po četiri razreda.

Demograf Stjepan Šterc poručuje da su potrebne ozbiljnije mjere koje će poticati roditeljstvo, povratak i zadržavanje mladih ljudi u Hrvatskoj.

Tvrdi, dječji doplatak mora biti na visini da osigurava mjesečnu egzistenciju, žene bi tijekom cijelog dopusta trebale imati punu plaću, a nezaposlene majke u tom razdoblju bi trebale imati prosječnu plaću.