U 2024. godini besplatno putovanje vlakom za umirovljenike i osobe starije od 65 godina

foto: OBŽ


Od 1. siječnja 2024. godine Vlada RH uvodi pilot-projekt besplatnog željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Projekt će trajati do 31. prosinca 2024. godine, a korisnici će imati neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske.

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina ostvaruju pravo na besplatan prijevoz na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 €/19.97 kn. Za ostvarivanje prava na profil umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument.

Za nove korisnike besplatnog prijevoza potrebno je popuniti zahtjev te se s potrebnom dokumentacijom o mirovini i/ili godinama starosti javiti na putničku blagajnu.

Fotografija nije potrebna već će pametna kartica uz ime i prezime sadržavati grb županije u kojoj je prebivalište korisnika.  

Od 1. do 15. siječnja 2024. umirovljenici mogu besplatno putovati uz predočenje rješenja HZMO-a o mirovini ili odreska mirovine i identifikacijskog dokumenta, a osobe starije od 65 godina uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Od 16. siječnja 2024. umirovljenici i osobe starije od 65 godina trebaju imati pametnu karticu s kupljenim profilom.

Više na:

https://www.hzpp.hr/besplatan-prijevoz-umirovljenika?p=271

Izvor fotografije: HŽ Putnički prijevoz