U belomanastirskim srednjim školama preostala 94 slobodna mjesta

foto: pixabay

Aktualni su upisi u srednje škole koji su započeli prije mjesec dana, a zainteresiranost varira između programa. Učenici koji još nisu upisali srednju školu, nudi im se daljnja prilika prije jesenskog roka, a u kojim razredima je to ostalo mjesta donosimo u nastavku.

Na području Belog Manastira tri su srednje škole i to jedine na području Baranje. Djeluju dvije strukovne škole – Prva i Druga srednja škola Beli Manastir te Gimnazija Beli Manastir, koje ove školske godine upisuju ukupno 264 učenika u 16 smjerova. Za belomanastirske srednje škole za sada odlučilo se 170 učenika.

Ukupno su ostala 94 mjesta u Prvoj i Drugoj srednjoj školi, dok su gimnazijalci popunili kapacitete od jednog razreda s 24 učenika.

U Drugoj srednjoj školi ostalo je čak pola mjesta, dakle 60 od ukupno 120 predodređenih. U svakom smjeru ostalo je minimalno jedno mjesto do njih čak 13. Traži se 12 ekonomista, 13 hotelijersko-turističkih tehničara, 10 upravnih referenata, 7 veterinarskih tehničara, 7 frizera, jedan kozmetičar, 6 konobara i 6 kuhara.

Programi Prve srednje škole Beli Manastir ipak su popunjeniji tako je ostalo 34 mjesta od ukupno 120, i to u samo četiri smjera od ukupno njih sedam. Ostalo je 13 mjesta za program CNC operater, 12 za tehničara cestovnog prometa, pet za tehničara za mehatroniku i četiri bravara.

Upisni postupak provodi se preko mrežne stranice upisi.hr kojom kandidati pristupaju Nacionalnome informacijskome sustavu prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ). Postupak za provedbu ljetnog upisnog roka započeo je 24. svibnja 2021. s početkom prijave redovitih učenika u sustav, a zaključit će se 10. kolovoza kada će biti objavljeni i službeni podaci o slobodnim mjestima za jesenski upisni rok. Postupak provedbe jesenskog upisnog roka započet će s 21. kolovozom 2021. godine.

Srednje škole kojima je osnivač Osječko-baranjska županija od 3.157 upisnih mjesta popunile su njih 2.704 (86%).  Ukupan broj slobodnih mjesta u školama je 453. U četverogodišnjim obrazovnim programima nakon ljetnog roka ostalo 10,56%, u trogodišnjim obrazovnim programima 21,55% slobodnih mjesta dok je jedini petogodišnji obrazovni program „medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege“ kojeg provodi Medicinska škola Osijek je, prema dostupnim podacima, popunjen već u ljetnom roku.