U četvrtak počinje GlinArt festival gline i čovjeka 2024.

foto: Udruga Fantast

Jedinstveni GlinArt – festival gline i čovjeka, ove će se godine po treći put održati u Osječko-baranjskoj županiji, u Kneževim Vinogradima i Osijeku, i to od 16. do 19. svibnja. Okupit će ljubitelje zemljane arhitekture i prirodne gradnje, a u sklopu festivala održat će se tematska međunarodna konferencija te provesti stručne edukacije i radionice zemljane gradnje.

Udruga Fantast i Baranja Alternativa, koji se od 2018. godine bave društveno-kulturnom promidžbom hrvatske regije Baranja, zajedno sa svojim partnerima,

složili su poseban program: festival će se održati na dvije lokacije, u Osijeku i u Kneževim Vinogradima.

GlinArt počinje u četvrtak, 16. travnja Drugom međunarodnom konferencijom o zemljanoj gradnji i arhitekturi u srcu suvremene arhitekture, na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku, nakon čega slijede tri dana radionica, učenja i zabave u Kneževim Vinogradima.

Festival je doprinos organizatora u očuvanju baranjske graditeljske baštine i kulturnog nasljeđa na suvremen i atraktivan način. Spaja se tradicijski građevinski materijal s modernom estetikom, tehnologijom i udobnošću današnjeg života. Cilj festivala je nastaviti tradiciju i očuvati kulturnu baštinu kraja u odnosu na zemlju, povezati je sa suvremenim, održivim i društveno prihvatljivim načinom gradnje i života.

„Tijekom festivala, kroz različite aktivnosti u teoriji i praksi, bit će objašnjen široki raspon upotrebe lokalne zemlje u kontekstu gradnje. U fokusu ovogodišnjeg festivala i konferencije su posebno žene koje se, svaka iz svoje stručne perspektive, bave tim temama. Pored prikaza provedbe inicijalne analize i metoda sanacije postojećih zemljanih kuća, bit će izrađivane klupe od nabijene zemlje i keramika tehnikom valjčića”, najavljuju organizatori.

Posjetitelji koji ne stignu sudjelovati na radionicama, moći će u nedjelju, na dan otvorenih vrata, posjetiti i pridružiti se šetnji kroz Kneževe Vinograde te obilasku prikaznih zemljanih objekata.

Partneri koji sudjeluju u ostvarivanju GlinArt festivala gline i čovjeka 2024. su, uz Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku, Blatologija iz Srbije i Moving Udruga iz Novog Marofa. Manifestacija se organizira uz podršku Općine Kneževi Vinogradi, Osječko-baranjske županije, Turističke zajednice Baranje i Turističke zajednice OBŽ, uz goste iz Slovačke, Austrije i Mađarske. 

PROGRAM:

2. Međunarodna konferencija zemljane gradnje i arhitekture

četvrtak, 16. svibnja – Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek

Na konferenciji će inozemni i domaći građevinski stručnjaci, majstori, poduzetnici i znanstvenici govoriti o tradicionalnoj i suvremenoj zemljanoj arhitekturi i gradnji prirodnim materijalima.

Jednodnevna konferencija namijenjena je vlasnicima zemljanih kuća, institucijama koje se bave očuvanjem kulturnog nasljeđa, studentima arhitekture i građevinarstva, majstorima, zanatlijama i svim zaljubljenicima u graditeljsku baštinu i gradnju prirodnima materijalima. Predavači su domaći i strani iz Austrije i Srbije. Dva predavanja su na engleskom, dok su ostala na hrvatskom/srpskom.

Edukacijske radionice

petak i subota, 17. i 18. svibnja – “Kuća na Derjanu”, Glavna 175, Kneževi Vinogradi

Radionice će se odvijati u malim grupama i bit će radno intenzivne. Obavljat će se unutarnji zemljani zidovi jedne obiteljske kuće od nepečene zemljane cigle, a na drugoj radionici izrađivati suvremene varijante zemljanih podova.

Dalje će se sudionici pozabaviti s izradom vanjske klupe od nabijene zemlje sa zelenom površinom, istražiti i izmisliti zemljane fasadne reljefe, provoditi inicijalnu analizu jednog zemljanog objekta te izrađivati keramiku.

Radionice vode iskusni domaći i strani majstori i majstorice iz Srbije, Slovačke, Mađarske i Austrije.

Polaznici će naučiti dijagnosticirati trenutačno stanje, obnoviti vanjski zid sa zemljanom i vapnenom žbukama pripremljenom od lokalnih materijala te izraditi pod od zemljane glazure.

Dan otvorenih kapija

nedjelja 19. svibnja – “Kuća na Derjanu”, Glavna 175, Kneževi Vinogradi

Posljednjega dana, u nedjelju u Kneževim se Vinogradima otvaraju kapije i dvorišta. Posjetitelji će moći vidjeti radove izvedene na radionicama, te dobiti priliku za razgovor s majstorima i majstoricama. Tko želi može provesti ugodno nedjeljno popodne uz šetnju kroz selo, na kojoj se posjećuju nekoliko domaćinstva i dvorišta uvijek u potražnji za divnim zemljanim kućama i gatorima.

Ulaz na konferenciju se naplaćuje, kao i sudjelovanje na radionicama, dok je posjeta posljednjeg dana festivala besplatna.