U Hrvatskoj zabilježena prva predoziranja fentanilom? HZJZ objavio upozorenje

foto: HTV screenshoot

Fentanil, sintetička droga slična heroinu ali više desetaka puta jača od njega hara Amerikom a došla je i na područje Europe, točnije kod nas u Hrvatsku. Zbog teških halucinacija koje izaziva ova droga fentanil nazivaju „zombi drogom“ i odnijela je prve žrtve kako u Europi, tako, zasad neslužbeno i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj fentanila ima, ali pod ključem i kontrolom liječnika, uglavnom u obliku flastera.

Dvije osobe su u Hrvatskoj preminule od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfija i 50 puta od heroina, rekao je za HRT psihijatar Ivan Ćelić s Klinike za psihijatriju Vrapče.

Službeni toksikološki nalazi i dalje se čekaju, ali obitelji su u blizini preminulih našle pakiranja fentanila zbog čega se pretpostavlja da se radi o predoziranju upravo ovom drogom, rekao je Ćelić. “Proteklih nekoliko mjeseci postoje ozbiljne indicije da su dva opijatska ovisnika uzimala fentanil. Prema navodima članova njihovih obitelji, pakiranja fentanila su nađena pored njihovih beživotnih tijela. Mi još uvijek čekamo službene nalaze obdukcije“, rekao je za HRT dr. med. Ivan Ćelić, psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Pedeset puta jači od heroina

Vrlo mala koncentracija fentanila djeluje vrlo moćno na opijatske receptore u mozgu i izaziva, kako željene učinke za osobu koja je ovisna, tako nažalost i neželjene učinke. Respiratorna depresija je onaj finalni stadij kada osoba prestaje disati i nažalost izgubi život.” objasnio je psihijatar Ivan Ćelić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio priopćenje. Možete ga pročitati na linku ili u nastavku teksta.

Što je fentanil?

Fentanil te mali broj derivata fentanila (alfentanil, sufentanil, remifentanil i karfentanil) koriste se kao analgetici te anestetici u humanoj i veterinarskoj medicini. Uz njihovu legitimnu upotrebu kao lijekova te za istraživanja, fentanil i njegovi derivati ​​također imaju dugu povijest nedopuštene upotrebe kao zamjena za heroin i druge opioide.

Koji su rizici?

Fentanil i derivati fentanila povezani su s najmanje 137 smrtnih slučajeva u EU u 2021. godini (Njemačka 88, Litva 18, Austrija 9, Danska 6, Finska 6, Estonija 4, Slovenija 2, Portugal 2, Mađarska 1, Litva 1).

Zdravstveni rizici

Slično drugim vrstama opioidnih analgetika kao što je morfin, fentanil i njegovi derivati ​​proizvode većinu svojih učinaka aktivacijom μ-opioidnih receptora u središnjem živčanom sustavu. Akutni učinci uključuju: euforiju, opuštanje, analgeziju (smanjena sposobnost osjećanja boli), sedaciju (dovođenje u stanje smirenosti ili sna), bradikardiju (usporenje rada srca), hipotermiju (opasno niska tjelesna temperatura) i respiratornu depresiju/gušenje (prestanak disanja). Upravo resporatorna depresija predstavlja najveću opasnost za konzumente, budući zbog visoke potentnosti ovih tvari, male količine mogu uzrokovati po život opasno trovanje dišnog sustava. Ako se ne liječi, može dovesti do respiratornog zastoja (prestanka disanja) i smrti. U značajnom broju slučajeva, pravovremena primjena naloksona može učinkovito zaustaviti trovanje. Nalokson je odobren lijek u Europi. Fentanil i njegovi derivati ​​također su odgovorni za zlouporabu i potencijalnu ovisnost. Osim toga, nedopušteni fentanil se najčešće izrađuje kao bijeli prah, koji može nalikovati drugim drogama kao što su kokain, a također se može prešati u tablete te pomiješati s drugim drogama, tako da izgleda kao opioid na recept. Dok se patvorenje nedopuštenih droga s fentanilom relativno rijetko javlja u Europi, u usporedbi s SAD-om i Kanadom visok rizik od po život opasnog trovanja, budući u većini slučajeva konzumenti nisu svjesni patvorenja. Navedena praksa dodatno otežava otkrivanje krijumčarenja i uporabe fentanila.

Novi derivati fentanila  

Od 2012. godine ukupno 38 novih derivata fentanila (koji nisu bili kontrolirani na međunarodnoj razini u vrijeme prvog izvješća) otkriveno je na europskom tržištu i prijavljeno Sustavu ranog upozoravanja EU-a o novim psihoaktivnim tvarima, kojim upravlja EMCDDA u bliskom partnerstvu s Europol-om. Od navedenog su 24 (63%) otkrivena u dvogodišnjem razdoblju između 2016. i 2018. godine. Slično drugim novim opioidima, novi derivati ​​fentanila koriste se kao “legalne” zamjene za uspostavljene kontrolirane opioide od strane visokorizičnih konzumenata droga, uključujući pojedince koji injektiraju opioide.

Visoki rizici za zdravlje pojedinca i javno zdravlje povezani s derivatima fentanila motivirali su brojne reakcije na europskoj i međunarodnoj razini, uključujući međunarodnu kontrolu nekih od tih derivata te generičku zabranu derivata fentanila u Kini – koji je identificiran kao jedan od globalnih izvora fentanila i njegovih derivata. Nakon ovih odgovora, broj novih derivata fentanila otkrivenih na europskom tržištu značajno se smanjio. Međutim, od 2019. godine novi sintetski opioidi, posebice opioidi benzimidazol (nitazen), pojavili su se na tržištu droga u Europi. Zabrinjavajuće je da su mnogi nitazeni barem jednako jaki kao fentanil. Grupa nitazena uključuje izotonitazen koji se prvi put pojavio na europskom tržištu droga u ožujku 2019. godine. EMCDDA je 2020. godine procijenio rizik od izotonitazena, nakon čega je kontroliran diljem Europe.

Tijekom 2022. godine primjetne su naznake povećanja dostupnosti i upotrebe drugih benzimidazolskih opioida – posebno metonitazena i protonitazena u nekim dijelovima Europe, kao i pojava smjesa koje sadrže nove sintetske opioide: benzodiazepini i ksilazin (sredstvo za smirenje životinja) uz sintetske opioide. Predmetne smjese, poznate kao “benzo-dope” i “tranq-dope” povezane su s povećanjem broja smrtnih slučajeva uslijed predoziranja u Kanadi i SAD-u. Nadalje, europske države izvan EU-a također su izradile izvješća vezano uz nedavno povećanje dostupnosti sintetskih opioida, što bi moglo ukazivati ​​na opći trend od utjecaja na države članice EU-a.