U Općinu Kneževi Vinogradi uloženo 80 milijuna kuna europskog novca

Općina Kneževi Vinogradi može se pohvaliti svim čarima koje pruža zlatna Baranja. Od domaćih proizvoda, vina, autohtone hrane, ali i prepoznatljive prirode sve se može pronaći u maloj baranjskoj općini. No sva bogatstva ne vrijede, ako se ne iskoriste u dobre svrhe, a upravo to čine općinske vlasti u suradnji si lokalnim ljudima, odnosno proizvođačima.

Upravo je Općina ta koje je ”izvukla” 80 milijuna kuna europskog novca i uložila u mnoštvo toga, samo u 2019. godini. Trenutno se na području općine radi ili je neposredno završeno nekoliko cesta. Jedna od njih je i ona prva vidljiva, cesta D212, kada se ide prema općini iz smjera Beloga Manastira, a to je cesta koja sada kružnim tokom spaja Karanac i ostatak puta prema središtu općine, odnosno Kneževim Vinogradima. Samo taj projekt je koštao 16 milijuna kuna naravno europskog novca. Također u sklopu rekonstrukcije te ceste pri kraju su radovi i na kružnome toku u Kneževim Vinogradima, kod stare Beljske vinarije. Osim toga, ceste se u potpunosti obnavljaju u naselju Kotlina, a iz Kamenca moći će se doći i do Popovca, naime to će biti druga cesta preko Banovog brda.

”Osnovni zadatak Općine, odnosno jedinice lokalne samo uprave, je izgradnja komunalne infrastrukture. Meni je drago da u ovome trenutku na području općine imamo aktualnih projekata, znači da su u izgradnji ili su neposredno završili ili će tek krenuti u iznosu od gotovo 80 milijuna kuna, a kad se gleda naš izvorni proračun koji je od 7 do 9 milijuna kuna, ovisno o godini, onda zaista ta brojka izgleda fascinantno i mi smo načelno zadovoljni sa stanjem ove godine, što se tiče investicija.” – komentirao je načelnik Općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, u intervju za Baranju info.

Od načelnika Kramarića saznajemo kako je osim poljoprivrede, najveći ponos Općine turizam, i to vrlo uspješan te naglašava kako najviše brige vezano uz ulaganja u komunalnu infrastrukturu se tiču upravo turizma. Naime, da nije bilo ulaganja od strane općinskih vlasti današnji turistički atribut, vinske ceste u Zamjevcu, ne bi postojale. Načelnik Kramarić komentira kako je prije nekih 8 godina prostor današnjih vinskih cesta u Zamjevcu bila ”apsolutno jedna kaldrma, zapuštena infrastruktura, odnosno jedan mrtvi kapital…”, čija se obnova danas pokazala vrlo dobrim potezom. Danas se tamo nalazi jedan vrhunski restoran, 20-ak malih vinara, podruma i OPG-ovaca koji zapošljavaju od 20 do 30 ljudi i privlačne mnoštvo turista. Kao što je već dobro poznato ovogodišnji Vinski maraton u dva dana manifestacije upravo je na ove Vinske ceste privukao 10 000 ljudi. Osim vinskih cesta tu je i ŠRC Bazeni, koji su dobro poznati i šire od Baranje u koje se svake godine iznova ulaže, a upravo je dovršena cesta koja od ulaska u selo Kneževi Vinogradi vodi ravno prema njima, što je koštalo 6 milijuna kuna. Ove godine šuljoški bazeni opet su oborili rekorde s preko 50.000 posjetitelja.

Prve jaslice u Kneževim Vinogradima

Još jedan od važnih projekata je izgradnja vrtića, za skupinu jaslica u Kneževim Vinogradima. Projekt je pri samome kraju, a otvorenje se očekuje za siječanj iduće godine. Načelnik Kramarić ponosno komentira kako je kapacitet jaslica od 15 djece već sada popunjen, i prije samog otvorenja. Projekt je koštao nešto manje od 3 milijuna kuna, a financiran je iz fondova Europske unije. ”Primarni zadatak je izgradnja komunalne infrastrukture i ako izgradite roditeljima jednu kvalitetu života to je također preduvjet za ostanak ljudi.” – komentira načelnik Kramarić iz čega se može shvatiti kako nisu dovoljne samo demografske mjere u okviru učeničkih i studentskih stipendija, sufinanciranja kredita i slično.

Godina koja nam polako prilazi kraju za Općinu Kneževi Vinogradi vrlo je uspješna i aktivna, ostaje nam vidjeti što se sprema za 2020. godinu. Što smo još saznali od načelnik Kramarića, možete pratiti na Baranji info.