U razvojne projekte u Općini Bilje uloženo više od 54,4 milijuna kuna

Općina Bilje danas se može pohvaliti jednim od najmodernijih vrtića u Osječko-baranjskoj županiji, reciklažnim dvorištem, obnovljenim dječjim igralištima, modernom, ulaganjima u poslovnu zonu i mnogim drugim projektima u koje je u posljednjih osam godina uloženo 54.423.084,00 kuna. Rezultat je to rada aktualnog načelnika Željka Cickaja i njegovog tima, koji će u nedjelju na lokalnim izborima tražiti povjerenje mještana Općine Bilje za još jedan mandat.

Blizina Osijeka, miran obiteljski život i strategija razvoja koja se provodi u djelo neki su od glavnih faktora zbog kojih je ova baranjska općina danas vrlo poželjna lokacija za život. Općina Bilje je i jedna od 10 općina koje su u zadnje tri godine imale najveći rast povučenih sredstava iz EU fondova na razini države. Europskim novcem sufinancirani su mnogi projekti, a jedan od kapitalnih projekata u najavi jest obnova dvorca Eugena Savojskog. Ukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 2.216.000,00 kuna, a 85 % bit će financirano upravo europskim novcem.

Transparentnim poslovanjem i korištenjem raspoloživih izvora financiranja, općinski je proračun narastao s 13,4 milijuna kuna (2013.) na 24,4 milijuna kuna (2020.).

Kako bi osigurali ravnomjeran razvoj svih naselja u Općini, općinsko je vodstvo, na čelu s Cickajem, značajna sredstva uložilo u uređenje centra Vardarca te Livadsku ulicu u Lugu, ulaganja u poslovnu zonu, sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, kanalizaciju u Kopačevu, vodovodnu mrežu, a posebna se pozornost posvećuje dječjim vrtićima i igralištima. Ovo su samo neki od odrađenih projekata, a aktualni načelnik tu ne namjerava stati.

Program razvoja dopunjen je novim projektima kojima će se nastaviti rast i razvoj Općine Bilje. Tako se u razdoblju od 2021. do 2025. planira investicija u kanalizaciju Vardarac-Lug, vodovodnu mrežu u Zlatnoj Gredi, proširenje poslovne zone, nastavak izgradnje biciklističkih staza, kao i nastavak rekonstrukcije prometnica na području cijele Općine.

U postupku je i traženje najbolje lokacije i modela izgradnje Doma za starije i nemoćne, koji će pridonijeti razvoju socijalno održive politike i osnaživanju ranjivih skupina društva. U suradnji s Hrvatskim vodama, Zajednicom sportskih ribolovnih društava Baranje, Udrugom Karas Bilje, Hrvatskim  šumama, JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i Osječko-baranjskom županijom ove godine počinje uređenje izletišta Stara Drava. Ovim projektom obogatit će se život stanovnika Općine Bilje, kao i susjednih gradova/mjesta jer je riječ o tradicionalnom izletištu za stanovnike šireg područja.

Ulaže se i u poduzetništvo pa je, osim proširenja poslovne zone, predviđena i izgradnja inkubatora koji će obuhvatiti dvije osnovne cjeline, Poslovni inkubator i akcelerator te Centar kompetencija za proizvodnju mljevene začinske paprike. Cjelokupan projekt namijenjen je stvaranju povoljne poduzetničke klime i pružanju potpore poduzetnicima/početnicima, kao i stvaranje uvjeta za povećanje proizvodnih kapaciteta u različitim gospodarskim granama, što generira i nova radna mjesta s ciljem pokretanja razvoja lokalne zajednice.

Posebna pozornost posvećena je mladima pa će, uz nastavak ulaganja u predškolski odgoj, učenike i studente, mladima biti dostupan Centar za mlade Bilje kao generator dijaloga i suradnje mladih i drugih društvenih aktera, inkubator ideja i inicijativa te mjesto koje nudi sadržaje za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i prostor za njihovo kreativno izražavanje.

Sve nadolazeće projekte u Općini Bilje možete provjeriti ovdje.

Uz nadolazeće lokalne izbore pred vratima, načelnik Cickaj je uz svoj program pozvao sve sumještane da ispune svoju građansku dužnost i izađu na izbore: “Pozivam vas da zajedno prionemo na posao jer jedino tako možemo još snažnije naprijed, jedino zajedno možemo biti sigurni da gradimo bolje sutra!”