U subotu Prvenstvo Baranje i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša

Danas u prijepodnevnim satima održana je konferencija za novinstvo povodom Fišijade u Belom Manastiru, koja slijedi ovoga vikenda. Najveća hrvatska fišijada ove godine održava se u subotu 7. rujna na Trgu slobode s početkom u 16 sati. Osim Prvenstva Baranje, Beli Manastir domaćin je Prvenstva Hrvatske u kuhanju fiša gdje će se odabrati najbolji od najboljih.

Organizator ove fišijade je Grad Beli Manastir, Turistička Zajednica Baranje te Osječko-baranjska županija koja je ovaj događaj prepoznala kao glavni brend Beloga Manastira. Potencijal ove manifestacije uvidjela je i Hrvatska gospodarska komora, kao i Obrtnička komora čija se podrška očekuje iduće godine. ”Fišijada je već sada na visokoj razini, ali podići ćemo ju na još višu razinu, cilj je da to postane ne samo nacionalna fišijada već i regionalna.” – komentira direktor TZ Baranje Matej Perkušić.

Danas prijepodne prijavljenih natjecatelja za Prvenstvo Baranje bilo je 244, no lako je moguće kako je maksimalan broj od 250 kotlića već popunjen. Broj je ograničen zbog kapaciteta, prostora i resursa. ”Cilj ove fišijade nije samo jesti, kuhati i  zabavljati se nego i promovirati naše lokalne proizvode, gospodarstvenike i OPG-ove” – poručio je gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob.

Istoga dana, u subotu, paralelno će se održati Prvenstvo Baranje i Prvenstvo Hrvatske. Svi prijavljeni sudjeluju na Prvenstvu Baranje, dok dvadeset najboljih kuha za Prvenstvo Hrvatske. Tih dvadeset biti će odabrano u petak, 6. rujna, u Nardu na polufinalnom natjecanju. Tri prva mjesta s prošlogodišnje fišijade u Belom Manastiru također se natječu u Nardu za mjesto u najboljih dvadeset, kao i nagrađeni s ostalih fišijada sa područja Osječko-baranjske županije.

Stručni žiri čine tri predstavnika Hrvatskog kuharskog saveza, s njima na čelu Ivan Đukić predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije. ”Posebnost je što će fiševe ocjenjivati struka i kriteriji će biti visoki, gledat ćemo da dobijemo maksimum, pobijediti treba najbolji majstor.” – naglasio je Ivan Đukić.

Program:

SUBOTA, 7. rujan, Trg slobode

  • 16:00h – okupljanje kuhara za Prvenstvo Baranje u kuhanju fiša
  • 17:00h – početak kuhanja za Prvenstvo Barnja u kuhanju fiša Okupljanje kuhara za Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša  TS Melem
  • 18:00h – Početak kuhanja za Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša
  • 20:30h – Proglašenje pobjednika oba Prvenstva
  • 21:00h – koncert Indira Forza

NEDJELJA, 8. rujan, Vašarište

  • 10:00h – 17:00h – 10. smotra svatovskih zaprega   smotra zaprega tekličko i tehničko jahanje izbor najljepše zaprege izbor najboljeg jahača i jahačice Baranjska alka