U Ugostiteljsko-turističkoj školi održana radionica za kuhare u osnovnim školama

Osječko-baranjska županija i Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo OBŽ danas (11. travnja 2023. godine) organizirali su radionicu za kuhare u osnovnim školama. Radionica je održana u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, a s ciljem umrežavanja kuhara, razmjene znanja i iskustava, unaprjeđenje funkcioniranja školskih kuhinja prijenosom iskustva najboljih praksi, znanja i vještina. Poseban naglasak bio je na pripremi zdravih obroka, i to lokalnim namirnicama i sigurnim tehnološkim postupcima kako bi se poboljšala kvaliteta prehrane učenika osnovnih škola, ojačale kompetencije ugostiteljskih kadrova te promovirala strukovna zanimanja i rad Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

– Kao što je poznao, naša županija je kroz projekt „Školski obrok za sve“ od početka 2018. do kraja prošle godine jedina u Republici Hrvatskoj financirala besplatan obrok svim učenicima osnovnoškolskog uzrasta. Sada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja naš model primijenilo na nacionalnu razinu, no mi opet idemo korak dalje. Želimo osigurati zdrav, nutritivno kvalitetan i ukusan obrok našim učenicima i potaknuti kuhare da daju svoj doprinos. Stoga, između ostalih aktivnosti, organiziramo i radionice na kojima želimo u suradnji s kuharima predstaviti i doraditi prijedlog nutritivno prihvatljivog jelovnika koji će biti preporuka za uvođenje u organiziranu prehranu u našim školama – kaže Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Predavači na radionicama za kuhare, koje se nastavljaju i sutra, su strukovni nastavnici i mentori kod poslodavaca i stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Zajedno su prezentirali pripremu i serviranje 40 kuhanih i suhih obroka za učenike.

– Željeli smo održati zanimljivu radionicu na kojoj smo pokušali prezentirati i uputiti kuharice i kuhare osnovnih škola kako pripremiti zdrava jela, a koja će učenicima biti zanimljiva i primamljivija. Nastavnici naše škole su se dvije godine educirali kroz Regionalni centar kompetentnosti i projekt VirtuOS i sada je vrijeme da to akumulirano znanje prenesemo i neke druge razine, prije svega kuharice i kuhare osnovnih škola – ističe Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Radionice su organizirane u sklopu provedbe projekta VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Sredstva su dodijeljena temeljem Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“ i financiraju se iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Projekt se provodi 45 mjeseci; započeo je 27. ožujka 2020. i završava 27. prosinca 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 71.458.878,12 kuna.