U Vukovaru održana 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

U prostorijama Dvorca Eltz u Vukovaru i pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića jučer (9. prosinca 2019. godine) održana je 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj su rezimirana dosadašnja postignuća Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kao i pripreme za uključivanje Projekta u novi Višegodišnji financijski okvir Europske unije (2021.-2027.) kako bi se postigao ravnomjerniji razvoj pet slavonskih županija u usporedbi s ostatkom Hrvatske.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sjednici su nazočili ministar državne imovine Mario Banožić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pet slavonskih župana, više gradonačelnika i saborskih zastupnika, kao i predstavnici Svjetske banke.  

Osječko-baranjsku županiju predstavljao je zamjenik župana Goran Ivanović, koji je prije sjednice potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2019.-2020.)“, sufinanciran sredstvima iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u vrijednosti 1,2 milijun kuna.

– Na sjednici smo naglasili dva izuzetno važna projekta za Osječko-baranjsku županiju. To su izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, kojim bi se bitno povećava ukupna gospodarska aktivnost, te Terminala za pretovar rasutih tereta u Luci Osijek. U suradnji s premijerom i ministricom poljoprivrede osigurat ćemo potrebnih 60 milijuna kuna. Naime, Ministarstvo je osiguralo početnih pet milijuna kuna, no projekt je gotov te smatramo da bi se trebalo iznaći i preostala sredstva. Za Luku Osijek osigurano je 117 milijuna kuna, no nakon postupka javne nabave utvrdilo se da će projekt koštati više od 220 milijuna kuna. Premijer i ministar Butković su upoznati s time i vjerujem da će se naći rješenje. Isto tako govorili smo o Zračnoj luci Osijek kojoj je potrebno investiranje da bi se stavila u punu funkciju. Projekt Slavonija, Baranja i Srijem za naše područje čini zaista puno, no moramo se pripremiti i za iduće financijsko razdoblje, kada nema potpomognutih područja, pa Vlada mora naći način kako će riješiti taj dio problema kako naša područja ne bi ostala bez te bodovne prednosti – rekao je zamjenik župan Ivanović.

Dodao je da je zadovoljan što se, uz županijski projekt besplatne školske kuhinje za sve učenike osnovnih škola, već četvrtu godinu dio potrebnih sredstava osigurava i iz FEAD-a, a osobito potpisanim ugovorima za potpore OPG-ovima te odobrenjem 100 milijuna kuna za obnovu dva dvorca u Našicama. Naglasio je i važnost ulaganja u kontinentalni turizam, koji se ne može razvijati bez ulaganja u infrastrukturu poput dvoraca, zračne i riječne luku te brendiranja destinacije.

Nakon sjednice Savjeta dodijeljena su 22 ugovora ukupne vrijednosti 690 milijuna kuna od kojih je 480 milijuna kuna namijenjeno za područje Slavonije, Baranje i Srijema. S područja Osječko-baranjske županije, uz Grad Našice, ugovore za projekte na svom području potpisali su predstavnici gradova Osijek, Belišće i Beli Manastir, općina Erdut, Čepin i Satnica Đakovačka, tvrtke HEP Toplinarstvo, te OPG-ova Kopljar Stjepan, Rabljenović Pero, Fabric Zvonimir, Kraljik Vedran i Pipunić Mato.

Do sada ukupno ugovoreno 11,3 milijarde kuna

Od pokretanja Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, do sada je ugovoreno više od 11,3 milijarde kuna europskih sredstava te isplaćeno više od 4,5 milijardi kuna za poticanja poduzetništva, obrazovanja, zdravstva, razvoja vodoopskrbe i odvodnje te za kulturnu i prirodnu baštinu, promet, energetiku, zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta. Od spomenutog iznosa, više od 4,3 milijarde kuna odnosi se na projekte iz sektora poljoprivrede. Dodatno je uloženo više od 184 milijuna kuna nacionalnih sredstava za sufinanciranje svih postojećih EU projekata. Sredstva su, između ostaloga, uložena u 20 bolnica, 109 domova zdravlja, 531 poduzetničku inicijativu, 37 projekata kulturne i prirodne baštine.

Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta

Sjednica Savjeta održana je u Vukovaru nakon što su usvojene izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kojim je 18. studenoga proglašen Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Savjet je pozdravio odluku kojom podržava napore Vlade Republike Hrvatske u proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kao i postupak prijenosa osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku. Savjet podupire napore Vlade u pregovorima s Europskom komisijom po pitanju Zakona o razvoju Grada Vukovara.

Jačanje regionalnih koordinatora

Vodeći računa o potrebama i izazovima općina, gradova i županija u povlačenju EU sredstava, Savjet je posebnu pozornost posvetio jačanju kapaciteta njihovih institucija za pripremu projektno-tehničke dokumentacije te osnaživanje znanja i vještina svih dionika za uspješnije korištenje europskih fondova. S tom namjenom do sada je dodijeljeno više od 157 milijuna kuna regionalnim koordinatorima u pet slavonskih županija od ukupno 480 milijuna kuna namijenjenih regionalnim koordinatorima u RH.

Integrirana ulaganja

Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, koji provode Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. predstavlja novi pristup integriranih ulaganja u pet depriviranih pilot područja s ciljem smanjenja regionalnih razlila, socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva te daljnje depopulacije za što je osigurano preko 900 milijuna kn. U okviru predmetnog Programa, projekti se provode  u Vukovaru, Belom Manastiru i Dardi.

Aktivirana državna imovina

U korist pet slavonskih županija u zadnje tri godine sklopljeno je ukupno 116 ugovora ukupne vrijednosti 240 milijuna kuna i 31 tabularna isprava koje su temelj za gotovo 2 milijarde kuna investicija. U posljednje tri godine na području pet slavonskih županija aktivirano je više od dva milijuna četvornih metara prostora.

Teritorijalna strategija

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kao primjer osnaživanja općina, gradova i županija,  prepoznat je i pohvaljen od strane Europske komisije, koja pozdravlja inicijativu Vlade da se u formatu Savjeta, kroz dijalog i partnerstvo, omogućava provedba projekata koji doprinose gospodarskom i društvenom napretku pet slavonskih županija. Stoga, Savjet podržava prijedlog da se Projekt Slavonija, Baranja i Srijem dodatno predstavi u okviru nadolazećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, posebno u okviru  prioriteta „Europa koja se razvija“.

Uzimajući u obzir važnost kontinuirane potpore razvoju općina, gradova i županija u pet slavonskih županija ostvarene dosadašnjom provedbom ovog Projekta, Savjet pruža snažnu potporu nastavku aktivnosti u okviru projekta kroz prijedlog pripreme Teritorijalne strategije za Slavoniju, Baranju i Srijem. Teritorijalna strategija bit će izrađena u suradnji sa Svjetskom bankom u okviru Razvojnog sporazuma za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te će kroz zajedničko djelovanje omogućiti provedbu projekata od strateškog značaja i interesa građana s područja pet slavonskih županija. Stoga, Savjet prihvaća prijedlog za  izradu Teritorijalne strategije Slavonije, Baranje i Srijema i podržava osnivanje Koordinacijskog vijeća.

Dunavska strategija

Republika Hrvatska u studenome 2019. godine preuzela je predsjedanje Dunavskom strategijom koja je službeno predstavljena u Vukovaru.  Strategija je osmišljena s ciljem jačanja regionalnoga razvoja, sinergije između makro-regionalnih strategija i kohezije te poticanja suradnje s državama u Podunavskom području.

Ugovori dodijeljeni nakon sjednice

Nakon sjednice Savjeta Slavonije, Baranje i Srijema u Vukovaru je uručeno 22 ugovora i 9 odluka ukupne vrijednosti veće od 690 milijuna kuna, od čega je u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem 480 milijuna kuna.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Našicama.