U Vukovaru predstavljen Program hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za Dunavsku regiju

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva vanjskih i europskih poslova danas, 6. studenoga 2019. godine, u dvorani Gradskog muzeja Vukovar u Dvorcu Eltz predstavljen je Program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za Dunavsku regiju, koje počinje od 1. studenoga. Uzvanicima su se uvodno obratili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te ministar europskih i vanjskih poslova Goran Grlić Radman. Program je predstavio ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić, dok je pomoćnica ministra Stella Arneri predstavila kalendar hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za Dunavsku regiju.

– Kao rijeka uz koju se stoljećima razvijao život, Dunav je i danas veliki potencijal te možemo i trebamo razvijati sve što nam pruža ne samo Dunav već sve rijeke, a to ćemo svakako iskoristiti. Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija pripadaju regiji Dunava, a za daljnji razvoj ovog područja osobito su bitna ministarstva čiji su ministri danas u Vukovaru te vam zahvaljujem na svemu što radite kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te kroz Vaša ministarstva za cijelu Hrvatsku. Pomoć i potporu trebamo u našoj strategiji koja će se preliti u konkretne projekte, projekte od kojih ćemo imati benefit za sve koji ovdje žive. Znamo da je istok Hrvatske pogođen Domovinskim ratom i drugim nepovoljnim događanjima, prvenstveno demografskom katastrofom i iseljavanjem, pa moramo iskoristiti svaki potencijal koji nam je na raspolaganju, a Dunav je ogroman potencijal i u gospodarskom i u turističkom smislu – rekao je župan Ivan Anušić.

Poručio je da župani, gradonačelnici i načelnici s područja istočne Hrvatske imaju obavezu promišljati na takav način, surađivati s resornim ministarstvima te pripremati i prezentirati projekte koje se može koristiti za razvoj ovog područja kroz Dunavsku strategiju i fondove EU.

– Na taj način trebamo u konačnici realizirati projekte koji su na korist svima koji ovdje žive, koji će živjeti i koji će se nadam se vratiti u Slavoniju te nastaviti svoj životni put upravo ovdje – dodao je i iskazao maksimalnu spremnost za uključivanje u program i projekte koji se nude kroz Dunavsku strategiju.

Strategija Europske unije za Dunavsku regiju predstavlja strateški okvir za pristup Europske unije Dunavskoj regiji koji politikama i investicijama ima direktan utjecaj na živote više od 20 milijuna ljudi. Središnja tema jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja je “Dunavska strategija – 10 godina poslije”, s ciljem utvrđivanja uloge makroregionalne suradnje, vrednovanja postignutih rezultata i definiranja budućeg smjera njezinog razvoja.

Nakon svečanog predstavljanja hrvatskog predsjedanja Dunavskom strategijom, ministar Marko Pavić uručio je 170 ugovora o dodjeli bespovratnih nacionalnih sredstava i sredstava iz europskih fondova korisnicima iz pet slavonskih županija namijenjenih daljnjem poticanju ravnomjernog razvoja, a čija je ukupna vrijednost oko 120 milijuna kuna.

Župan Ivan Anušić potpisao je 17 ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU o sufinanciranju projekata energetske obnove zgrada javnih ustanova na području Osječko-baranjske županije i projekt izrade dokumentacije za Gospodarski centar. Naime, u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu, Osječko-baranjskoj županiji odobreno je sufinanciranje 17 projekata u vrijednosti 15 milijuna kuna. Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 60.002.585,93 kune, od čega 36.711.482,54 kuna sufinancira Europska unija, 15.000.000,00 kuna Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok 8.291.103,39 kuna pokriva Osječko-baranjska županija.

Danas su ugovore s resornim Ministarstvom potpisali i čelnici 17 općina i gradova s područja Osječko-baranjske županije te na taj način osigurali značajan udio bespovratnih sredstava za svoje projekte. To su Općina Erdut (unutarnje uređenje Doma kulture Dalj, 250.000,00 kn), Općina Ernestinovo (izgradnja pješačke staze i uređenje odvodnje u Ulici pobjede u Laslovu do pruge uz rekonstrukciju dijela lokalne ceste LC44111, 200.000,00 kn), Općina Vladislavci (izgradnja energetski učinkovite led javne rasvjete na ulasku u mjesto Vladislavci, 120.000,00 kn), Općina Punitovci (izgradnja Doma Slovaka u Josipovu Punitovačkom – 3. faza, 200.000,00 kn), Općina Levanjska Varoš (izgradnja i opremanje građevine javne namjene (kapele) na mjesnom groblju Majar, 80.000,00 kn), Općina Popovac (izgradnja nove energentski učinkovite i ekološke javne rasvjete naselja Popovac, 2. faza, 100.000,00 kn), Općina Magadenovac (popravak nogostupa, 100.000,00 kn), Općina Čeminac (izgradnja Kuće oproštaja u Grabovcu, 150.000,00 kn), Općina Jagodnjak (rekonstrukcija nerazvrstane ceste – Ulica V. S. Karadžića u Bolmanu – II. faza, 250.000,00 kn), Općina Draž (javna rasvjeta u naselju Batina, osim u ulicama Sv. Ivana Nepomuka i Dunavskoj ulici, 150.000,00 kn), Grad Beli Manastir (uređenje prometne infrastrukture u naselju Branjin Vrh, 200.000,00 kn), Općina Viljevo (rekonstrukcija lokalne nerazvrstane ceste Bockovac, 100.000,00 kn), Općina Koška (obnova pločnika, 100.000,00 kn), Općina Darda (rekonstrukcija pješačke staze u mjestu Uglješ (100.000,00 kn), Općina Kneževi Vinogradi (izgradnja multifunkcionalnog i dječjeg igrališta s uređenjem okoliša u naselju Karanac, 250.000,00 kn), Općina Šodolovci (rekonstrukcija centralnog parka u naselju Silaš, 150.000,00 kn) i Općina Bilje (izgradnja ceste i javne rasvjete u ulicama Biljske satnije i J. J. Strossmayera u Bilju, 200.000,00 kn).