Unatoč zabranama, Huawei sudjeluje u EU projektima AI i 6G

foto: Pixabay/Ilustracija

Financial Times piše da je Huawei sudionik u nekoliko projekata financiranih od strane Europske unije koji pokrivaju istraživanje i razvoj potencijalno osjetljivih tehnologija budućnosti. Kineski dobavljač uključen je u projekte, unatoč mjerama u nekim državama članicama koje ograničavaju dobavljačev 5G komplet zbog procijenjenih sigurnosnih problema, navodi ICT Business.

Novine tvrde da je Huawei uključen u 11 projekata pod kišobranom Horizon Europe, koji pokrivaju istraživanja niza područja s posebnim fokusom na unapređenje zelenih inicijativa i ono što Europska komisija naziva digitalno vođenim oporavkom od COVID-19. Huawei je navodno dosad dobio 3,9 milijuna eura sredstava. Cijeli projekt Horizon Europe ima proračun od 95,5 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

U svojoj izjavi za FT, predstavnik Europske komisije naznačio je da je iznos dodijeljen kineskom dobavljaču manji od 1% ukupnog iznosa koji je potrošen u sklopu inicijative za 6G, računalstvo u oblaku i umjetnu inteligenciju. Poduzimanje Huawei istraživanja sustava sljedeće generacije u sklopu EU projekata donekle je iznenađujuće s obzirom na to da mu je u nekim državama članicama ograničena isporuka za trenutne mobilne mreže.

Prošlog je mjeseca Bloomberg izvijestio da bi Portugal mogao postati posljednja zemlja EU-a koja je uvela ograničenja na korištenje dobavljačevog 5G kompleta ograničavajući operatere na nabavu od tvrtki bilo sa sjedištem u EU-u, članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj ili potpisanim u NATO. Nakon toga, FT tvrdi da Europska komisija razmišlja o akciji zabrane dobavljačima za koje se smatra da predstavljaju sigurnosni rizik od 5G mreža diljem država članica, navodi ICT Business.