Uskoro oznake “Dokazana kvaliteta”, evo što znače

Kako bi potrošači što lakše prepoznali domaći proizvod, uvodi se oznaka “Dokazana kvaliteta”. Kupci moraju biti oprezni pri kupnji jer često u “šumi” oznaka na proizvodima nisu sigurni što koja etiketa znači. Primjerice, oznaka “Dokazana kvaliteta” na jajima značit će da je povećana površina u kojoj se perad kreće te da su životinje cijepljene protiv salmonele. – Piše HRT

Istraživanja pokazuju da sve veći broj potrošača želi znati u kojim je uvjetima životinja držana, čime je hranjena, kako se prema njoj postupalo u prijevozu. Sve se to iskazuje na novoj oznaci koja bi trebala zamijeniti one dosadašnje, poput oznake jaja s hrvatskih farmi.

Zaštita kvalitetnog domaćeg proizvoda i njegovo bolje smještanje na tržištu nastoji se postići uvođenjem nove – jedinstvene oznake koja nosi naziv Dokazana kvaliteta.

– Nacionalni sustav Dokazana kvaliteta osmišljen je kako bi označili poljoprivredne i prehrambene proizvode posebnih karakteristika unutar pojedinog sektora. Znači, svi sektori se mogu uključiti u sustav – to su voće i povrće, zatim meso, mlijeko, jaja. Tako da već imamo 2 sektora koja su pokazala interes – to su proizvođači voća i proizvodači konzumnih jaja, istaknula je Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane.

 U sam sustav uključeno je i delegirano tijelo koje je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede. Kad se sami proizvođači prijave delegiranom tijelu, provjerava se je li cijela proizvodnja sukladna specifikaciji i tek tada proizvođač može dobiti potvrdu o sukladnosti i može označiti svoj proizvod sa znakom Dokazana kvaliteta, navodi Kolarić Kravar.

Osim na voću i jajima, oznaka Dokazana kvaliteta može se očekivati i na drugim proizvodima, poput mlijeka, mesa, meda i povrća – sve kako bi potrošači mogli uživati u kvalitetnim, svježim i domaćim okusima. Prve oznake Dokazana kvaliteta bit će na proizvodima već ove jeseni.