Ustavni sud odlučio: Ostaje zabrana rada nedjeljom

foto: Pixabay

Ustavni sud odlučio je kako ostaje zabrana rada nedjeljom. Na današnjoj konferenciji za medije objašnjeno je što je Ustavni sud odlučio o ustavnosti Zakona o trgovini koji propisuje da je većina nedjelja tijekom godine neradna, piše T portal.

“Što se tiče Zakona o trgovini, već smo dvaput odlučivali o neradnoj nedjelji. 2004. smo ukinuli zakon zbog nejednakosti u postupanju ovisno o površini prodajnog prostora. 2009. godine smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići zabranom rada nedjeljom. U ovoj odluci imamo stajalište da u pravnom poretku je nedjelja dan u tjednu koji se po tradiciji smatra danom tjednog odmora.”, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Reguliranje radnog vremena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Zadaća je bila utvrditi je li vlada navela cilj. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života građana, osiguranje i omogućavanje kvalitete i funkcionirala radnika te gospodarski napredak, ustavni sud je to prihvatio kao legitiman cilj. Ovu odluku treba promatrati u kontekstu ovog zakonodavnog rješenja,  kazao je Šeparović. Utvrdili smo da nijedna grupa, trgovci, radnici  niti potrošači, ne trpi prekomjeran teret , naveo je.

Izmjene Zakona o trgovini koji se tiču neradne nedjelje osporavali su mali trgovci i obrtnici, ali i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te stranka Fokus. Na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Hrvatska udruga poslodavaca ranije je tvrdila da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju, kao i da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada.