Uz aparat za kavu – s osmijehom u novi dan

foto: pixabay

Omiljeni jutarnji ritual ispijanja mirisne  kave, nimalo nije izgubio na svojoj draži dolaskom aparata za kavu u naše kuhinje. Naprotiv, dobili smo mogućnost isprobati mnoge nove vrste kave, kao i načine pripreme aromatičnog napitka.

Pojedina istraživanja su pokazala da više od polovice ljubitelja kave koji su prvobitno bili skeptični prema aparatima za kavu, ubrzo ju je počelo guštati jedino na taj način. Naime, osvojila ih je aroma najčistijeg zrna kave, pripravljena idealnim postupkom. Uz to, metoda je jednostavna i brza, bez suvišnog stajanja za štednjakom ujutro.

Ukoliko razmišljate o kupnji aparata za kavu, slijedi lista onoga na što morate obratiti pozornost kod odabira željenog uređaja:

  1. Topla ploča. Električna topla ploča održava kavu toplom u neizoliranom bokalu. Ovdje je ključna riječ  “toplo”, jer ploča ne smije biti prevruća, inače će se kava nastaviti kuhati u bokalu. Vrlo je praktično, osobito za one koji vole dugo ispijanje kave. Ukoliko možete birati aparat sa ili bez ovog grijača – savjetujemo ipak ne, samo zbog potrošnje energije.
  2. Izolirani termos-bokal. Prednost ovakvog uređaja je što ne treba dodatnu energiju da bi kava ostala topla. Materijal je također stabilniji od stakla, ali poznato je da termos-posude ne drže dugo toplotu. Ipak, samo svježa kava ima stvarno dobar okus.
  3. Veličina bokala. Obično se zapremina bokala iz nekog razloga rijetko poklapa sa navedenim brojem šalica i njihovom zapreminom. Svako od nas ima omiljene šalice, i one nisu kod svih iste veličine, tako da je najbolje da sami izmjerite koliko vaših šalica staje u bokal, kako ne biste pogrešno odmjeravali.
  4. Program. Mnogi strojevi nude funkciju programiranja koja vam omogućuje da unaprijed odaberete vrijeme početka. Znači, kava automatski grglja u bokal kada se ujutro oglasi alarm, dok se divni miris širi kućom. S druge strane, kava bi za to morala biti u filtru tijekom noći i tako izgubila na svježini. Zato se ova funkcija preporučuje jedino ako ujutro doista nemate vrijemena napuniti aparat za kavu.
  5. Spremnik koji se može ukloniti. Ovo olakšava mnoge stvari. Lakše je naliti vodu ukoliko spremnik držite pod slavinom, kao i čišćenje istog. To važi i za spremnik za kavu. U najboljem slučaju posude ćete staviti u perilicu. Držač filtera je također mnogo lakše isprati ako ga je jednostavno izvaditi iz stroja.
  6. Podešavanje okusa. Svaka prilika za fino podešavanje okusa na aparatu za kavu je uspjeh. Dobar automat imat će barem jedan gumb za podešavanje arome i izbor između nekoliko razina intenziteta.
  7. Indikator uklanjanja kamenca. Najpraktičnije značajke uključuju zaslone i programe za uklanjanja kamenca. Na taj način jamčite dugovječnost vašeg stroja.

Stiftung Warentest pokazao je, prema anketi korisnika, da je Melitta Look Therm 1011-10 najbolji aparat za kavu, sa cjenom od samo 50 eura!

Ukoliko želite nabaviti aparat za kavu, i svoj jutarnji ritual postaviti na  novu razinu, na tržištu vas očekuje veliki broj modela. Imate mogućnost da razgledate i uspoređujete cjene u udobnosti svog doma, te sa par klikova obavite kupnju.