Uz potporu Županije do titule sveučilišnih prvostupnika sestrinstva

Cjeloživotno učenje – motiv je kojim se vodio Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije prilikom osmišljavanja potpora za svoje djelatnike.

Stoga su omogućili i osigurali zaposlenim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima nastavak stručnog obrazovanja radi stjecanja novih znanja, vještina i kompetencija i uvjeta za cjeloživotno učenje kojim se otvara mogućnost nastavka obrazovanja u području zdravstva. Dvadeset djelatnika dobilo je stipendije te će se uz posao, školovati kao izvanredni studenti.

– Željeli smo povećati kompetencije naših djelatnika, jer u vrijeme nedostatka zdravstvenih djelatnika na tržištu, iako mi nemamo taj problem, željeli smo ga prevenirati i omogućiti našim djelatnicima usavršavanje u njihovom poslu – rekla je Silvana Sabo, ravnateljica zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjska županija kao osnivač Zavoda za hitnu medicinu OBŽ potiče stručno usavršavanje zdravstvenih radnika koje će podići razinu kvalitete zdravstvene zaštite i kompetencije zaposlenih medicinskih sestara i tehničara Zavoda pohađanjem sveučilišnog preddiplomskog studija sestrinstva. Studij traje šest semestara odnosno tri akademske godine i polaznici će steći stručni naziv sveučilišni prvostupnik i prvostupnica sestrinstva nakon završetka studija na Fakultetu.

– Podupiremo svaku aktivnost koja omogućava u konačnici kvalitetniju i bolju zdravstvenu zaštitu. Mi smo u Osijeku pokrenuli prve preddiplomske i diplomske studije sestrinstva, prvi doktori znanosti iz područja sestrinstva dolaze s našeg sveučilišta i stoga smo s radošću prihvatili subvencionirati polaznike ovog studija – rekao je Aleksandar Včev, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Kako bi se osigurala viša razina obrazovanja i kvalitetnija kadrovska struktura omogućit će se nastavak stručnog obrazovanja zaposlenih medicinskih sestara i tehničara kroz upis i školovanje kao izvanrednim studentima, i to Osječko-baranjska županija za pet polaznika, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek za pet polaznika i Zavod za hitnu medicinu OBŽ za do deset ostalih zainteresiranih polaznika.

– Ulaganje u kompetencije i ulaganje u izvrsnost je nešto što će Osječko-baranjska županija uvijek podupirati. Želimo podići svaku razinu društva i društvo generalno učiniti boljim, a novci koje utrošimo u znanje su najbolje utrošeni jer su na dobrobit i ovih polaznika, ali i šire zdravstvene i društvene zajednice – rekao je Goran Ivanović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Godišnji će za pet stipendija Županija izdvojiti 50.000,00 kuna, odnosno tijekom iduće tri akademske godine 150.000,00 kuna.