Važnost mliječnih zuba – sve što trebate znati!

foto: Pixabay/Ilustracija

Mliječni zubi, poznati i kao „prvi zubićiˮ, imaju ključnu ulogu u razvoju dječjeg oralnog zdravlja. Ovi mali, bijeli saveznici vašeg djeteta nisu samo simpatični, već imaju važnu funkciju u pravilnom rastu i razvoju djeteta, piše Mamin kutak.

5 važnih činjenica koje roditelji trebaju znati o mliječnim zubima:

1. Pravilan razvoj zubnih lukova i govora:

Mliječni zubi ne samo da pomažu pri žvakanju hrane, već sudjeluju u pravilnom razvoju zubnih lukova, odnosno zagriza. Taj proces ima ključnu ulogu u kasnijem razvoju govora vašeg djeteta i eventualnoj ortodontskoj terapiji.

2. Važnost redovitog pranja zuba:

Iako su mliječni zubi privremeni, pravilna oralna higijena od najranijih dana izrazito je važna. Redovito čišćenje četkicom za zube prilagođenom djeci i fluoridnim pastama za zube pomaže u prevenciji karijesa i održava zdravlje zuba. Rano podučavanje djece o važnosti održavanja zdravlja mliječnih zuba može postaviti temelje za trajnu brigu o oralnom zdravlju. Kroz igru i edukativne aktivnosti možete potaknuti pozitivan stav prema četkanju zuba i posjetima stomatologu.

Edukativne aktivnosti za poticanje djeteta o čišćenju zubi:

 • „Igra lovca na karijese“ – Dajte djetetu igračku i četkicu za zube i neka postane „lovac na karijese“. Zamolite ga da temeljito opere zube igrajući se s igračkom, istodobno potičući kreativnost.
 • „Mali zubar“ – Pretvaranje djetetove sobe u imaginarnu stomatološku ordinaciju može biti zabavno. Dajte djetetu igračke poput plišanaca koji imaju zubiće, a zatim ih potaknite da se igraju „malog zubara“ i brinu se o zubima svojih igračaka.
 • „Istraživački dnevnik zuba“ – Potaknite dijete da vodi svoj istraživački dnevnik zuba. Neka svaki tjedan zabilježi kako se brinulo o svojim zubima, crtajući osmijehe ili koristeći se naljepnicama za označavanje uspješnih trenutaka čišćenja.

3. Važnost pravilne prehrane

Prehrana izravno utječe na oralno zdravlje. Uravnotežena prehrana, bogata kalcijem i vitaminima, važna je za pravilan rast i mineralizaciju mliječnih zuba.

 • Mliječni proizvodi – bogati kalcijem, fosforom za jačanje zubne cakline
 • Svježe voće i povrće – potiču proizvodnju sline, koja pomaže u neutralizaciji kiselina
 • Integralne žitarice – vlakna koja potiču žvakanje i prirodno čišćenje zuba
 • Meso i riba – izvori proteina i vitamina D
 • Jaja – sadrže vitamin D i kalcij, ključne nutrijente za zdravlje zuba

4. Posjeti stomatologu od rane dobi:

Redoviti posjeti stomatologu trebali bi postati rutina već u ranoj dječjoj dobi. To pomaže u održavanju oralnog zdravlja, ranoj dijagnozi potencijalnih problema te educira roditelje o pravilnoj skrbi za dječje zube. Karijesi na mliječnim zubima često su prisutni, ali s pravilnom prevencijom mogu se izbjeći.

Kako dijete potaknuti na odlaske stomatologu:

 • Pozitivne priče o stomatologu – naglasite da stomatolog pomaže u očuvanju zdravlja zuba i da su posjeti važni.
 • Razgovor o važnosti zuba – objasnite djetetu važnost očuvanja zdravlja zuba kako bi imalo lijep osmijeh.
 • Upotreba pozitivnih riječi – umjesto riječi „bol“ ili „strah“, naglasite riječi poput „zdravlje“ ili „čistoća“.
 • Dijeljenje iskustva s prijateljima – djeca često osjećaju sigurnost kada znaju da su i drugi prošli kroz isto iskustvo.
 • Nagrade nakon posjeta – možete obećati malu nagradu, poput omiljenog obroka ili omiljenog crtića nakon uspješnog pregleda.
 • Posjet prijateljskom stomatologu – ako je moguće, odaberite stomatologa koji je poznat po radu s djecom.
 • Gledanje edukativnih videozapisa – prilagođeni dječjoj dobi i objašnjavaju posjet stomatologu, što može pomoći djetetu da razumije što može očekivati.

5. Proces gubitka mliječnih zubi

Prirodan proces gubitka mliječnih zuba označava prelazak djeteta u fazu trajnih zuba. Razgovarajte s djetetom o tom procesu kako biste smanjili eventualni strah i potaknuli pozitivan odnos prema brzi o oralnom zdravlju. Pružite emocionalnu podršku i stvorite pozitivno iskustvo. Briga o mliječnim zubima ključna je za dugoročno oralno zdravlje djeteta. Postavljanje temelja za pravilnu njegu od najranije dobi ne samo da osigurava zdrave zube, već i promiče opću dobrobit vašeg mališana.

INFOGRAFIKA: Svaki mliječni zub niče u drugo vrijeme i taj proces možemo podijeliti u pet faza.

Ova infografika odličan je podsjetnik za roditelje da znaju kada mogu očekivati koju fazu nicanja zuba, a može poslužiti i kao dnevnik u koji se mogu upisati datumi kada je koji zub niknuo. Odličan materijal za uvod u priču o Zubić vili i upoznavanje djeteta s njegovim mliječnim zubima.