Velika akcija policije: Uhićena je 21 osoba, pronađeno više kila opasne droge

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga, Službe organiziranog kriminaliteta PU osječko-baranjske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije, Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službom kriminaliteta droga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninskom, PU istarskom, PU zagrebačkom, PU međimurskom, PU varaždinskom, PU koprivničko-križevačkom, PU bjelovarsko-bilogorskom, PU virovitičko-podravskom, PU dubrovačko-neretvanskom su 14. i 15. svibnja realizirali višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog imena „TOTAL“. Istraživanjem je obuhvaćena ukupno dvadeset jedna osoba zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, opisano u članku 190. stavak 2. i 4. Kaznenog Zakona Republike Hrvatske.

Policijski službenici obavili su više pretraga doma i drugih prostora, poslovnih prostora i osobnih automobila. U pretragama su pronašli i uz potvrdu oduzeli više kilograma sintetske droge, nekoliko kilograma droge hašiš, veću količinu novca za koji se sumnja da potječe od počinjenja kaznenog djela, sastavljeni i pripremljeni laboratorij za proizvodnju marihuane, nekoliko kilograma rezanog duhana, neprijavljeni plinski pištolj, mobitele i računala i ostalo.

Počinitelji su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku. 

U posljednjih godinu dana više osoba zatražilo je neku vrstu liječničke pomoći vezane uz navodnu konzumaciju tzv. osvježivača zraka, odnosno, osvježivača zraka kojima su dodani sintetski kanabinoidi. Naime, sintetski kanabinoidi, odnosno, tzv. „osvježivači zraka“ sadrže, uz ostalo, derivate tetrahidrokanabinola (THC), odnosno kemijski izmijenjen i znatno pojačan ekstrakt marihuane. Stoga nije riječ o osvježivaču, nego o drogi, pri čemu problem predstavlja to što su takve supstance jeftine i dostupne maloljetnicima, a do informacija o njima dolaze i preko društvenih mreža, izvan dohvata roditeljskog nadzora. Problem je u tome što mladi ljudi prilikom susreta s tim drogama o njihovu opasnom i štetnom učinku ne znaju ništa, a često se mogu nabaviti preko društvenih mreža ili aplikacija koje omogućuju komunikaciju preko mobitela.

Utjecaj sintetskih kanabinoida varira od osobe do osobe, koliko često ih konzumiraju, koliko je jak i koliko dugo je prošlo od posljednje konzumacije.

Različiti su učinci ove vrste droge na osobu koja ju konzumira, među kojima su najčešći nekontrolirano agresivno ponašanje, gubitak realnosti, dezorijentacija u vremenu i prostoru, visok krvni tlak, uznemirenost, halucinacije, osjećaj da će ih netko napasti.

Mlade osobe, odnosno, najčešći konzumenti sintetskih kanabinoida nisu svjesne da konzumacija ove droge može biti i opasna po život. Ne rijetko konzumenti, uz osvježivače zraka, znaju uzeti i neku drugu drogu te u takvim situacijama potencijalno mogu biti životno ugroženi ako na vrijeme ne dobiju medicinsku pomoć.

“Ovom prilikom roditeljima skrećemo pažnju da obrate više pozornosti posvete svojoj djeci. Učinci droge poput proširenih zjenica, halucinacija i sličnog prepoznatljivi su, a pravovremenom intervencijom mogu se spriječiti ozbiljnije posljedice.

Apeliramo na roditelje da kontroliraju što djeca rade i tko su im prijatelji, odnosno kako i s kim provode slobodno vrijeme te što sve pretražuju i kako borave vrijeme pretražujući internet, jer je prevencija najbolji način za borbu protiv ovisnosti. “ – izvijestila je danas Policijska uprava osječko-baranjska