Vijećnici Županijske skupštine prihvatili izmjene i dopune proračuna

oto:obž

Vijećnici Županijske skupštine na danas (23. svibnja 2019. godine) održanoj 20. sjednici aktualnog saziva, između 28 točaka, razmatrali su te većinom glasova prihvatili predložene izmjene i dopune Odluke o izvršavanju proračuna Osječko-baranjske županije za 2019. godinu.

Kako je uvodno istaknula pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž, Proračun Osječko-baranjske županije za 2019. godinu u visini od 904.999.265,00 kuna donesen je 29. studenoga 2018. godine. U vrijeme njegove izrade i usvajanja Vlada Republike Hrvatske još nije donijela Uredbu i odluke o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje minimalnog financijskog standarda u školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi, pokrenute su i nove aktivnosti u značajnim projektima, pa je ovim izmjenama i dopunama predloženo usklađivanje temeljnog financijskog dokumenta Županije kojim se planirani prihodi povećavaju za 43.400.314,47 kuna. Veliki dio tih sredstava planiran je za projekt Energetska učinkovitost (17.930.613,48 kuna). Istovremeno za isti iznos (43.400.314,47 kuna) ovim izmjenama i dopunama povećavani su rashodi i izdaci Proračuna Osječko-baranjske županije koji, kao i prihodi, sada iznose ukupno 948.399.579,47 kuna.

Zbog odlaska župana Ivana Anušića na sastanak u Zagreb s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, na pitanja vijećnika odgovarali su zamjenici župana Goran Ivanović i Petar Lagator.

Na konstatacije o važnosti turizma za ukupni razvoj te pitanje vijećnika Željka Macanića kada će se održati tematska sjednica Županijske skupštine o razvoju turizma na području Osječko-baranjske županije, zamjenik župana Goran Ivanović je rekao da se u dogovoru s predsjednikom Županijske skupštine Draganom Vulinom može dogovoriti održavanje predložene sjednice. Dodao je kako će se Dani hrvatskog turizma ove godine prvi put održati u kontinentalnom dijelu Hrvatske, za što je velikim dijelom zaslužan župan Ivan Anušić. Obuhvatit će sve slavonske županije i biti prigoda za promoviranje ovog područja kao turističke destinacije. Pohvalio je održavanje novih manifestacija i povećanje broja ležajeva, kao problem naveo je nedostatak popratnih sadržaja koji će oplemeniti turističku ponudu, no naglasio je kako Županija provodi niz aktivnosti na promjeni ukupnog stanja u turizmu.

Na pitanje dr. sc. Nedeljka Bosanca zašto se dopušta urbano, gospodarsko i demografsko urušavanje grada Osijeka, sjedišta Županije i grada koji treba biti pokretač razvoja cijele Slavonije i Baranje te naglaska da zbog toga župan treba intervenirati, zamjenik župana Petar Lagator istaknuo je da Županija čini niz aktivnosti da se ne dogode takva urušavanja. Naglašava da je na području županije prošle godine bilo najviše zaposlenih, najmanje nezaposlenih, a prihvaća da se očiti nesrazmjer tih podataka može objasniti i odlascima ljudi u inozemstvo. Ističe pozitivne podatke o porastu plaća, novim tvrtkama, provođenju Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, izgradnji infrastrukture, korištenju europskih fondova… Na pitanje o gradnji Sveučilišne knjižnice vijećnik će dobiti pisani dogovor.

Nakon upozorenja na važnost Nacionalne razvojne strategije 2020.-2030. i do sada poznatih samo uopćenih podataka, vijećnik dr. sc. Vladimir Šišljagić je pitao u kojoj je fazi donošenje tog dokumenta te kakvi su projekti i vizija za razvoj Osječko-baranjske županije. Predlaže da se dokumenti o tomu objave na županijskoj internetskoj stranici. Zamjenik župana Lagator je potvrdio da su ključni projekti upućeni za uvrštenje u nacionalni dokument čiji donošenje slijedi u rujnu.

Vijećnik Marko Bogatić dobit će pisani odgovor na tvrdnju da predložena izgradnja obilaznice Belog Manastira neće donijeti prometno rasterećenje ovog grada te prijedloge da Županija inicira izmjene plana Hrvatskih cesta i izgradnju obilaznice koja će uz prometne učinke doprinijeti i razvoju tog dijela Baranje.

Pisani odgovor zatražio je i vijećnik dr. sc. Denis Ambruš koji je upitao kakvo je stvarno stanje društvenih i vatrogasnih domova, zdravstvenih stanica, pošti i drugih objekata u seoskim naseljima. Smatra ih iznimno važnima za ruralne sredine, a predlaže da su uz Županiju u analizu stanja i traženje rješenja aktivnije uključi osječko Sveučilište. Iako Županija nema ovlasti nad takvim objektima, zamjenik župana Ivanović naglašava njihov značaj i aktivnosti Županije. Trenutno se provodi energetska obnova 30-ak takvih objekata, brine se o svim ambulantama, protivi ukidanju poštanskih ureda, a Županija redovito podržava projekte kojima se poboljšava život u selima.

Za stanje vatrogasnih priprema pred ljetnu (požarnu) sezonu, što je pitao vijećnik Dejan Liović, Ivanović je rekao da je sustav protupožarne zaštite u Osječko-baranjskoj županiji jedan od najboljih u Hrvatskoj. Obuhvaća 4.000 vatrogasaca, od toga 2.300 operativnih, 144 vatrogasnih društava, tri javne postrojbe, ove godine nabavljeno je 20 navalnih vozila, još pet stiže u rujnu, priprema se gradnja operativnog centra svih žurnih službi u Bizovcu i zapovjednog centra u Osijeku.