YouTube je i dalje lider kad se radi o video marketingu

foto:pixabay

Videosadržaj ostaje glavni izbor za oglašivače kako bi poboljšali prodaju, povećali internetski promet i poboljšali svijest o brendu, ali ne ide im u prilog što ga potrošači gledaju u manjoj mjeri nego prošle godine.

Logično, pandemija koronavirusa “podebljala” je brojke u smislu konzumiranja videosadržaja i iako su oglašivači to jako dobro znali, svejedno se uspoređuju s tim nerealnim godinama pa tužno odmahuju glavom na aktualnu situaciju. Potpuno očekivanu.

Kako god, brojke su svejedno iznimne i ljudi prosječno provedu 17 sati tjedno uz neki tip videosadržaja. To je dva sata manje nego u 2022., al nije zanemarivo. Posebno ako se pogledaju godine prije pandemije. U 2018. se radilo o samo deset i pol sati, u 2019. o 14 sati, a čak je i u 2020. bilo manje nego u ovoj – 16 sati. Potom su 2021. s 18 sati i 2022. s 19 sati malo podigle prosjek…

Ono što bi oglašivače više trebalo zanimati je jedna iznimno pozitivna činjenica, a to je da 91 posto potrošača želi da brendovi rade još više videosadržaja nego dosad. Dakle, u toku su, zainteresirani su i to je itekako pozitivno.

Nadalje, pokazuje OnlyAccounts.io, najveći efekt za oglašivače još uvijek ima YouTube, što potvrđuje 78 posto potrošača. Slijedi LinkedIn sa 69 posto, zatim Instagram sa 67 posto, Facebook s 59 posto, Webinar s 49 posto… TikTok i Twitter su na 27 posto, odnosno 24 posto, što ne čudi jer dok je jedan pretežno platforma za mlade koji još uvijek nisu potrošači, drugi od prvog dana muku muči s plasmanom videosadržaja.

Upravo zbog ovih brojki 90 posto oglašivača kao glavnu platformu koristi YouTube, zatim slijedi Facebook s 86 posto, dok Instagram i LinkedIn dijele treće mjesto sa 79 posto. Primjerice, Snapchat je na samo 13 posto, a ne tako davno se prognoziralo da će biti “sljedeća velika stvar za video marketing”…