Za očuvanje radnih mjesta preko 11 milijardi kuna, cilj smo ostvarili i prelazimo u fazu kreiranja radnih mjesta

foto: Vlada RH

Ustvrdivši da je Vlada ostvarila sve ciljeve politike očuvanja radnih mjesta, premijer Plenković najavio je ulazak u fazu kreiranja novih radnih mjesta. “To podrazumijeva da od srpnja završavamo s horizontalnim pristupom mjerama za očuvanje radnih mjesta i prelazimo na prilagođeni pristup ovisno o potrebama pojedinog sektora u budućnosti”, poručio je i pojasnio da će Vlada u dogovoru s predstavnicima poslodavaca pojedinih sektora pratiti kretanja i na vrijeme reagirati u slučaju potrebe.

Otvarajući jučerašnju, 65. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko važnih tema u proteklome tjednu.

Govoreći o trenutnoj situaciji s pandemijom koronavirusa, premijer Plenković istaknuo je da je Hrvatska prema trenutnim pokazateljima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u zelenom, što je ocijenio vrlo dobrim i za zdravstvenu situaciju i za imidž Hrvatske kao sigurne destinacije.  

Podsjetio je da su od danas u Hrvatskoj u uporabi digitalne COVID potvrde te istaknuo da će one omogućiti sudjelovanje na koncertima, festivalima, ulaz u klubove na otvorenom i na druge kulturne ili sportske manifestacije koje okupljaju više od 100 osoba.

Imamo nekoliko lokalnih žarišta, svaki takav kiks bit će oštro sankcioniran od drugih zemalja

Ono što nije dobro, dodao je, jesu nekoliko lokalnih žarišta do kojih je došlo jer se očito nisu poštovale jednostavne epidemiološke mjere i preporuke.

Upozorio je da će svaki takav kiks biti sankcioniran vrlo oštro od strane drugih zemalja koje prate situaciju te ustvrdio da će sa što manje takvih žarišta turistička sezona biti bolja, a time i gospodarska i financijska situacija.

Osvrnuo se i na proces cijepljenja, podsjetivši da je Vladin cilj bio da se do početka srpnja cijepi između 50 i 55 posto odrasle populacije.

“Učinili smo maksimum, nabavili smo više nego dovoljne količine cjepiva, i to različitih vrsta, kompenzirali kašnjenja AstraZenece s drugim cjepivima kojih sada zaista ima u izobilju. Dinamika cijepljenja je bila dobra i onda se prije otprilike tri tjedna, kako je epidemiološka slika bila bolja, počela naglo smanjivati. Danas smo došli negdje do iznad 44 posto cijepljene odrasle populacije, što smatramo dobrim i zahvaljujem svima koji su se cijepili”, kazao je i dodao da se radi o doprinosu i za njihovo zdravstveno stanje, ali i za društvo u okolnostima najveće pandemije u zadnjih sto godina.

Za očuvanje radnih mjesta i doprinose dosada isplaćeno 17 milijardi kuna

Potom je govorio o potporama očuvanju radnih mjesta.

Istaknuo je da je Vlada u proteklih godinu i pol dana vodila politiku koja je imala za cilj očuvati radna mjesta, izbjeći socijalnu frakturu, omogućiti radnicima da dobiju plaće i omogućiti poslodavcima da premoste krizu.

“Sve te ciljeve smo ostvarili i to u potpunosti”, ustvrdio je i naglasio da to nije bilo besplatno.

Vlada je, naime, za očuvanje radnih mjesta dosada izdvojila 11,7 milijardi kuna, a kada se tome pridodaju doprinosi koji su oprošteni, to je sve skupa 17 milijardi kuna.

Tu je mjeru, dodao je, koristilo 120 tisuća poslodavaca i gotovo 700 tisuća radnika.

Upravo zbog tih mjera, broj osiguranika danas je veći za više od 56.000 u odnosu na kraj lipnja prošle godine, a broj nezaposlenih je manji za osam i pol tisuća u odnosu na ožujak 2020. godine, rekao je premijer.

“Očuvali smo radna mjesta i došli u poziciju da je prosječna neto plaća viša od 7.000 kuna”, istaknuo je.

Nakon te faze, nastavio je, prelazimo u fazu kreiranja radnih mjesta, i istaknuo da je Vlada u krizi djelovala odgovorno, brzo i snažno.

Za aktivnu politiku zapošljavanja ove godine više od milijardu kuna

“To podrazumijeva da od srpnja završavamo s horizontalnim pristupom mjerama za očuvanje radnih mjesta i prelazimo na prilagođeni pristup ovisno o potrebama pojedinog sektora u budućnosti”, poručio je i dodao da se to sve odvija usporedno sa sve boljom epidemiološkom situacijom, sve većim otvaranjem i praktički minimalnim restrikcijama.

To znači, pojasnio je, da će Vlada u dogovoru s predstavnicima poslodavaca pojedinih sektora pratiti kretanja i na vrijeme reagirati u slučaju potrebe, a u aktivnu politiku zapošljavanja Vlada će tijekom ove godine uložiti više od milijardu kuna.

Napomenuo je da se nastavlja i s provedbom mjere skraćenog radnog vremena, za poduzetnike kojima je zbog korona krize smanjen opseg posla. Unutar te mjere, koja, kako je rekao, ostaje na snazi do kraja godine, pokriva se do 90 posto plaće s doprinosima, a najviše 3600 kuna plus doprinosi.

Vlada će, istaknuo je, nastojati povezati daljnje potpore i s procesom cijepljenja protiv koronavirusa.