Za poticanje poduzetništva 1,3 milijuna kuna

Za projekte poticanja poduzetništva u Proračunu Osječko-baranjske županije ove godine osigurano je ukupno 8,6 milijuna kuna, što se postupno dodjeljuje tijekom godine na temelju pristiglih zahtjeva na javne pozive. Tako je jučer (4. prosinca 2019. godine) zamjenik župana Goran Ivanović potpisao ugovore o dodjeli potpora sa 79 korisnika. Njihova ukupna vrijednost je 1.333.630,00 kuna, odobrenih kroz šest javnih poziva.

– Osječko-baranjska županija je u zadnje dvije godine udvostručila izdvajanja za potpore poduzetništvu te su sa 4,2 milijuna kuna uvećane na 8,6 milijuna kuna. Naravno, samo potpore nisu dovoljne za pokretanje ozbiljnijeg posla, ali su stimulativne. Posebno nas raduje što na području Županije imamo 800 novoosnovanih poduzeća i sva pozitivno posluju te što, prema podacima HGK Županijske komore Osijek, gospodarstvo Osječko-baranjske županije po financijskim pokazateljima nikada nije bolje stajalo. Da bi se to očuvalo nisu dovoljne samo potpore i druge županijske aktivnosti nego je bitna i uloga države kroz ostala rasterećenja za poduzetnike – rekao je zamjenik župana Ivanović. Izrazio je zadovoljstvo što uspješni rezultati prate takav rad te naglasio da se kvalitetan partnerski odnos Županije i poduzetnika treba i dalje razvijati jer se vizija razvoja Osječko-baranjske županije temelji upravo na gospodarstvu.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović kaže da Osječko-baranjska županija kroz projekte i potpore nastoji stvoriti stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva.

– S jedne strane potičemo poduzetnike, kako početnike tako i poduzetnike u fazi rasta i razvoja, a s druge strane potičemo potporne institucije kako bi poduzetnici podigli razinu svojih znanja, bili konkurentniji na tržištu i kako bi kroz usluge koje poduzetnički centri pružaju, prvenstveno besplatna savjetovanja, informiranje i edukacije, unaprijedili poslovanje i tako stvorili stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva i gospodarstva, kao i za ukupni socijalni razvoj županije. Javni pozivi i prateće procedure su jednostavni, a ishođenje dokumenata poduzetnike ništa ne košta – kaže pročelnica.