Zoltan Balaž Piri: „Mađarske žrtve i sudionici domovinskog rata zaslužili su knjigu, koja će čuvati njihovu uspomenu “

Uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine nedavno je objavljena knjiga o ulozi Mađara u u Domovinskom ratu, koja je nakon Zagreba predstavljena i u Novom Bezdanu, Laslovu i Korođu.

Na inicijativu Savjeta za nacionalne manjine, povijesničar dr. Filip Škiljan napisao je knjigu o sudjelovanju Mađara u Hrvatskoj u Domovinskom ratu, koja je prvi put predstavljena prije dva tjedna u sjedištu zajednice Ady u Zagrebu. Promociji je prisustvovao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.Prošle subote je publikacija predstavljena u Novom Bezdanu, Laslovu i Korođu.  Zagrepčani su za Laslovčane priredili poklon iznenađenje, darujući mjestu kip kralja Sv. Ladislava, djelo koje je nastalo u okviru kreativnog natječaja koji je 2017. godine objavilo Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba zajedno sa Hrvatskim manjinskim vijećem   u Szekesfehervaru (Mađarska) i to u duhu obljetnice kralja Sv. Ladislava.

Zoltan Balaž Piri, predsjednik mađarskog vijeća u Zagrebu, tijekom prezentacija priznao  je da su nadahnuće za pisanje knjige pronašli u nespomenutim mađarskim žrtvama, i to jer se u nekoliko navrata izostavljalo Mađare u Hrvatskoj prilikom rasprave o ulozi nacionalnih manjina u Domovinskom ratu.

– Smatram da svi oni koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a posebno oni koji su dali život za Hrvatsku zaslužuju knjigu, koja će čuvati uspomenu na njih- naglasio je Zoltan Balaž Piri, koji planira i mađarsko izdanje knjige na hrvatskom jeziku za što su već osigurana sredstva.U ime Vijeća zahvalio je Robertu Jankovicsu na pruženoj pomoći i svima onima koji su doprinijeli knjizi svojim sjećanjima.

Autor, Filip Škiljan, rekao je da su temelj njegovog istraživačkog rada osobni intervjui bez kojih ne bi mogao dati autentičnu sliku. Posjetio je mnoga mađarska naselja u Baranji, istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Virovitičko-podravskoj županiji, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Razgovarao je sa 65 osoba iz tridesatak naselja, braniteljima i civilima koji su sudjelovali u ratnim zbivanjima, koji su preživjeli te strahote.

Promociji knjige prisustvovali su Robert Jankovics, predsjednik DZMH-a i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i Peter Sekereš, tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine  Grada Zagreba.