Za poticanje poduzetništva Osječko-baranjska županija osigurala 8,6 milijuna kuna

foto:obž

Povodom objavljivanja šest javnih poziva za poticanje razvoja poduzetništva u 2019. godini, župan Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović održali su jućer (8. svibnja) konferenciju za medije. Kako su kazali, za provedbu ovih poziva u proračunu je planirano 2,15 milijuna kuna. Najveći dio (1,5 milijun kuna) namijenjen je za potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, a rebalansom proračuna osigurano je dodatnih milijun kuna.

– U zadnje dvije godine potpore za poticanje gospodarstva povećali smo gotovo dvostruko. To pokazuje jasan smjer u komu ide Osječko-baranjska županija, a već se osjeti kroz realizaciju projekata na terenu, povećanje broja zaposlenih i obrta te građana koji žele ovdje ostati i graditi svoju budućnost kroz obrtništvo i poduzetništvo. Naravno, to nije konačno jer ćemo i dalje raditi te tražiti modele kako još jače i kvalitetnije poticati poduzetništvo na području naše županije – kazao je župan Ivan Anušić. Dodao je kako je u zadnjih godinu dana broj poslovnih subjekata na području županije povećan za 400.

Za projekte poticanja poduzetništva u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu osigurano je ukupno 8,6 milijuna kuna, od čega je za projekt „Pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja” namijenjeno 2,5 milijuna kuna. Osječko-baranjska županija na taj način nastoji aktivno pridonijeti stvaranju pretpostavki i stimulativnog okruženja za razvoj poduzetništva, što provodi kroz 11 programskih aktivnosti 30-ak projekata poticanja poduzetništva.

– Malo i srednje poduzetništvo glavni je pokretač cjelokupnog gospodarstva i generator novih radnih mjesta, pa je Osječko-baranjska županija aktivno uključena u projekte poticanja poduzetništva. Tako je 2. svibnja objavljeno šest javnih poziva za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva čije je ukupna vrijednost 2,15 milijun kuna. Najznačajniji je projekt poticanja poslovanja koji je namijenjen poduzetnicima za nabavu alata, strojeva, postrojenja i opreme, kupovinu, izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje poslovnog prostora, nabavu računalne opreme i računalnih programa te osposobljavanje i marketinške aktivnosti. S obzirom da je za ovaj projekt najveći interes poduzetnika, Županija je rebalansom proračuna uz ranije planiranih 1,5 milijun kuna osigurala još milijun kuna, pa očekujemo drugi javni poziv u rujnu ove godine. Svi pozivi otvoreni su do utroška planiranih sredstava, a najkasnije do 31. listopada 2019. godine. Javni pozivi su objavljeni na internetskim stranicama Osječko-baranjske županije www.obz.hr. Prijave su vrlo jednostavne, no ukoliko je nekomu potrebna pomoć za to ili prikupljanje dokumentacije djelatnici Upravnog odjela za gospodarstvo će im pomoći kako ne bi morali plaćati konzultante – istaknula je pročelnica Ivana Katavić-Milardović.

Javni pozivi za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva na području Osječko-baranjske županije objavljeni 2. svibnja 2019. godine su:

http://www.obz.hr/images/Javni_poziv_-_potpora_za_pokretanje_razvoj_i_unaprjedjenje.pdf
http://www.obz.hr/images/Javni_poziv_-_potpora_za_savjetovanje_poduzetnika.pdf
http://www.obz.hr/images/Javni_poziv_-_potpora_za_informiranje_i_obrazovne_aktivnosti.pdf
http://www.obz.hr/images/Javni_poziv_-_potpora_za_razvoj_i_primjenu_inovacija_i_novih_proizvoda.pdf
http://www.obz.hr/images/Javni_poziv_-_potpora_za_promotivne_aktivnosti.pdf
http://www.obz.hr/images/Javni_poziv_-_potpora_klasterima_i_drugim_oblicima_udruzivanja.pdf