Za vikend počinje Vinski maraton

foto: MB Press/arhiva

Baranja je hrvatska regija poznata po svojoj multikulturalnosti. Zbog specifičnog položaja i brojnih povijesnih mijena, u Baranji žive brojne nacionalne manjine, od kojih je mađarska najzastupljenija. Želeći očuvati kulturnu baštinu i tradiciju baranjskih Mađara Udruga Surduk iz Zmajevca već dugi niz godina organizira manifestaciju pod nazivom Vinski maraton.

Već tradicionalno, prvog jesenskog vikenda u rujnu, ljubitelji vina iz Hrvatske i inozemstva kreću put Baranje, točnije u Zmajevac, gdje se održava Vinski maraton. Glavni je cilj vinskog maratona očuvanje kulturne baštine – surduka – s naglaskom na vinu, vinskoj tradiciji te tradicionalnoj gastronomskoj ponudi.

Natjecatelji dobiju na startu ruksak, vinsku čašu i kartu Zmajevca s označenim vinskim podrumima, njih tridesetak, koji im se nalaze na ruti. Neki shvaćaju zadatak vrlo ozbiljno pa brzim korakom obilaze podrume no većina se prepušta laganom hodu, obilasku podruma razbacanih po zmajevačkim surducima, uživanju u gastro ponudi, koncertima, pjesmi, dobrom raspoloženju.

U svakom podrumu je predviđena i degustacija vina, a dobivaju se i pečati i potpisi vlasnika
podruma, kako bi najrevniji Maratonci imali evidenciju da su obišli sve podrume i uspjeli ostati na nogama!
Tijekom dvodnevne manifestacije moguće je kušati baranjska vina i jela, uživati u etno sajmu, sudjelovati u povorci folklornih skupina te poslušati odlične glazbenike.

Ove godine manifestacija se održava po 18. put. Od skromnih početaka, s 40-ak sudionika, Vinski je maraton, tijekom 18 godina postojanja, prerastao u veliki dvodnevni događaj s više od 15.000 posjetitelja te više od 2500 natjecatelja iz cijele Hrvatske, ali i brojnih europskih zemalja.