Zaštita okoliša i upoznavanje kultura drugih naroda

Osnovna škola Bilje partner je u ERASMUS+ projektu „We Children of Mother Earth“ / „Mi djeca Majke Zemlje“ u komu sudjeluju i osnovne škole iz Poljske, Litve, Portugala, Turske i Rumunjske, a bavi se jednom od važnih tema današnjice – očuvanjem i zaštitom okoliša. Projekt je organiziran preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a sastavni dio projekta je i međunarodna razmjena učenika i učitelja.

U sklopu projektne mobilnosti učenici i učitelji OŠ Bilje tako su prošle godine posjetili Rumunjsku i Poljsku, a od 9. do 13. ožujka ove godine u uzvratnom posjetu u Bilju su učenici i učitelji partnerskih škola iz Poljske, Litve i Portugala (Turska i Rumunjska su odustali od posjeta zbog bojazni od koronavirusa), a jučer (10. ožujka) sudionike projekta, 46 učenika i učitelja, u sjedištu Osječko-baranjske županije primio je zamjenik župana Goran Ivanović.

Tom prigodom nazočni učenici i učitelji predstavili su zamjeniku župana svoj projekt, koji se zasniva na očuvanju i zaštiti pitke vode, čistog zraka i zdrave hrane te naglasili kako ujedno omogućava svim sudionicima da upoznaju kulture drugih naroda Europe. Posjet sjedištu Županije i upoznavanje s načinom funkcioniranja regionalne samouprave samo je jedna od pratećih aktivnosti sudionika projekta, dok se glavne aktivnosti provode ponajviše u radionicama. Učenici iz Bilja i njihovi gosti posjetit će i Zoološki vrt u Osijeku te Kopački rit.