Zašto dolazi do pojave multiple skleroze i kako se liječi?

foto: Cavna PRO

Multipla skleroza, ili kako ju često nazivamo i bolest s tisuću lica, autoimuna je bolest koja se češće pojavljuje kod žena. Ova kronična bolest sporo napreduje, spektar simptoma koji se pojavljuju je izuzetno širok, pa je samim time bolest znatno teže dijagnosticirati. Tijek bolesti je poprilično nepredvidljiv pa je i nakon dijagnostike težak put s ovom bolešću. Simptomi se mogu naglo pojaviti, no potom i jednako naglo nestati prije nego se utvrdi o čemu se radi, pa često pacijenti odustaju od posjeta liječniku u fazi poboljšanja. – Piše portal Mamin kutak.

Oštećenja kod multiple skleroze zahvaćaju mozak i leđnu moždinu, odnosno mijelinske ovojnice koje štite živčana vlakna, pa se tako onemogućava ili jako otežava prijenos impulsa između stanica. Obujam zahvaćenosti sustava dovodi do jačih ili slabijih simptoma bolesti.

Koji simptomi ukazuju na multiplu sklerozu?

Najveći problem kod dijagnostike jest širok spektar simptoma koji može ukazivati na koješta, a i ni na što. Prvi simptomi koji se pojavljuju obično su umor, slabost, ukočenost, anksioznost i depresija i povremena drhtavica. Kao što vidite, sve su to simptomi koji mogu biti tek znak prevelike izloženosti stresu ili neispavanosti. Kasnije se mogu pojaviti simptomi poput problema koordinacije, ali i nemogućnosti kontrole mjegura i crijeva, kao i glavobolje, vrtoglavice, poremećaj apetita i spavanja.

Kada se javlja multipla skleroza?

Multipla skleroza najčešće se javlja između 20. i 45. godine starosti. Smrtnost kod osoba s blažim i umjerenim simptomima nije velika, no životni vijek kod osoba s multiplom sklerozom u prosjeku je 10 godina kraći. Danas postoje brojni tretmani kojima se djelomično može utjecati na tijek bolesti, kako u ubrzanju oporavka nakon napadaja, tako i kod dugoročnog ublažavanja simptoma.

Što je uzrok multiple skleroze?

Nažalost, još uvijek nije otkriven točan uzrok multiple skleroze. Kao i kod svih autoimunih bolesti, imunološki sustav počinje se boriti sam protiv sebe, no zašto je to tako još uvijek se ne zna. Početni okidač mogao bi biti virusna infekcija koja potom pokreće pogrešnu reakciju imunološkog sustava. Nadalje, moguće je da do razvoja bolesti zbog kombinacije više čimbenika, kao što su genetika, vanjski faktori i imunološka reakcija.

Liječenje multiple skleroze

Iako lijek za multiplu sklerozu ne postoji, liječenje se provodi na način da se tretiraju simptomi, s ciljem poboljšanjem općeg stanja, ali i bržeg oporavka nakon napadaja. Sam tok i način liječenja ovise i o težini simptoma, pa tako kod blagih simptoma liječenje uopće nije potrebno, već je dovoljno posvetiti više pažnje zdravim navikama kako bi se popravilo opće stanje organizma.

Kod osoba s izraženijim simptomima multiple skleroze provodi se simptomatsko liječenje, ovisno o potrebama bolesniku se daju kortikosteroidi, lijekovi protiv bolova, antidepresivi ili se provodi obogaćivanje krvne plazme proteinima. Uz medikamente, kao korisna metoda se pokazala i pravovremena fizikalna terapija koja uključuje vježbe istezanja, ali i jačanja i opuštanja mišića.


Mamin kutak je specijalizirani portal s preko 400 savjeta vezanih za trudnoću, roditeljstvo i žensko zdravlje te je partner portalima Baranja info i Slavonija info.