Završava energetska obnova 19 školskih zgrada u Osječko-baranjskoj županiji

Osnovna škola Matije Petra Katančića u Valpovu jedna je od 19 škola kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, a čije su zgrade pri kraju energetske obnove. Ukupna vrijednost tih projekta iznosi 62 milijuna kuna, radovi su počeli 2017. godine, rok završetka radova je 4. ožujka ove godine, a tim povodom jučer (14. veljače) školu u Valpovu posjetio je župan Ivan Anušić sa suradnicima.

O značaju obnove valpovačke osnovne škole ravnatelj Dalibor Košutić ističe da je dovoljno spomenuti kako priča o obnovi traje 25 godina, a dvije trećine prozora dostiglo je 60 godina. Zgrada sada ima prekrasan izgled, postići će se brojne uštede, a učenicima i djelatnicima bit će ugodnije raditi. Osim toga, počelo je i unutarnje uređenje zgrade, pa će škola biti kompletno obnovljena.

Ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji zgrade OŠ Matije Petra Katančića, prvoj u tako velikom opsegu od kako je sagrađena, iznosi 7,2 milijuna kuna. Obnovljena je stolarija, uređena vanjska ovojnica, zamijenjeni prozori, a zamjenom postojećeg toplovodnog kotla na loživo ulje novim kondenzacijskim bit će ostvarena ušteda toplinske energije od 77 % – ističe župan Ivan Anušić. Zajedno s navedenih 19 projekata, Osječko-baranjska županija trenutno provodi ukupno 54 projekata energetske obnove zgrada javne namjene, ukupne vrijednosti 178 milijuna kuna. – Svi projekti bit će završeni do 2021./2022. godine, a tada ćemo imati energetski obnovljene sve objekte ustanova kojima je Županija osnivač, od domova zdravlja, domova za stare i nemoćne do osnovnih i srednjih škola. Svi projekti obavljaju se uz financijsku potporu fondova EU i Vlade RH, a ujedno doprinose oživljavanju gospodarstva jer na njima rade tvrtke s područja naše županije – naglasio je župan.

Današnji posjet jednoj od najvećih osnovnih škola u Osječko-baranjskoj županiji bio je prigoda i za provjeru provođenja županijskog projekta „Školski obrok za sve“. Naime, sredstvima Županije dodatno je opremljena kuhinja u ovoj školi pa se topli obrok priprema više puta tjedno, a nabavu namirnica ravnatelj je ugovorio od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, što je također jedan od ciljeva projekta za koji se u Županiji izdvaja 19 milijuna kuna godišnje. – Poradit ćemo na tomu da sve osnovne škole na području Županije uvedu i kvalitetno provedu projekt, što znači da će svi učenici imati kuhani obrok barem 2-3 puta tjedno, a namirnice će biti od naših OPG-ova – poručio je župan.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak dodaje kako je 60 posto sredstava za projekte energetske obnove osigurano iz fondova Europske unije, što znači da od ukupno 178 milijuna kuna (ukupna vrijednost 54 projekta) oko 104 milijuna kuna su bespovratna sredstva EU. Preostali dio pokrivaju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Osječko-baranjska županija.

Upravo krećemo u obnovu još 35 zgrada osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne, zdravstvenih stanica i Opće bolnice Našice, dakle vodimo brigu o svim zgradama javnog sektora koje su u vlasništvu i nadležnosti Osječko-baranjske županije – ističe pročelnica Tramišak. Župan je potom posjetio i Područnu školu Novi Bezdan koja djeluje u sklopu Osnovne škole Zmajevac. Nastavu u novoobnovljenoj zgradi pohađa 19 učenika, a ravnateljica Kinga Kolar ne krije zadovoljstvo što će učenici i njihovi učitelji sada boraviti u najljepšoj zgradi u selu. Na zgradi su obavljeni radovi u vrijednosti 338.790,00 kuna.

Projekt Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja odnosi se na 19 zgrada, i to:zgrade osnovnih škola Dalj, Ivane Brlić Mažuranić Koška, Vladimira Nazora Čepin, Ladimirevci, Milka Cepelića Vuka, Vladimira Nazora Feričanci, Matije Petra Katančića Valpovo, Miroslava Krleže Čepin i Josipa Kozarca Semeljci,zgrade područnih škola Kozarac, Črnkovci, Kapelna, Petlovac, Kotlina i Novi Bezdan,zgrade Druge srednje škole Beli Manastir, Gimnazije Antuna Gustava Matoša Đakovo, Graditeljsko-geodetske škole Osijek i Srednje škole Isidora Kršnjavoga