Završen i predstavljen PEER centar u Šećerani

Danas je održana završna konferencija najvećeg projekta u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, predstavljen je PEER centar. Renoviranjem derutne zgrade prigradsko naselje Šećerana dobilo je nov izgled i ulogu.

Renoviranje postojeće građevine, sa svim popratnim aktivnostima koštalo je preko 32 milijuna kuna što je sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europske unije, točnije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program konkurentnosti i kohezije, provedbom Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Sam projekt svoj začetak imao je samim početnom 2017. godine, a danas se može računati završenim. Sami radovi na prostoru od preko 6000 kvadrata započeli su u rujnu 2018. godine, a izvođač je bila osječka tvrtka Massa d.o.o. te je sve završeno u roku.

Prije nekoliko dana bio je tehnički pregled kada su utvrđene određene nepravilnosti na zgradi, a saznacija istih trenutno je u tijeku. Samu zgradu očekuje još opremanje i završni radovi.

”Ovaj projekat je službeno počeo 2. veljače 2017. godine, no on je na određeni način počeo i znatno ranije s otkupom ove građevine od bivšeg vlasnika, odnosno od firme Belje, možemo reći da je ovo završetak aktivnosti koje sada već traju četiri godine.” –  poručila je Kornelija Pacanović Zvečevac pročelnica za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove Grada Belog Manastira.

U ovaj zavidni kompleks prvi korisnici useliti će tijekom mjeseca. PEER centar obuhvaća poslovne prostore koji će koristiti Poduzetnički centar Beli Manastir, LAG Baranja, BARA i Udruga Projekt građanske demokratske inicijative te drugi zainteresirani poduzetnici. Obuhvaća i četverostaznu kuglanu, nov prostor Dječjeg vrtića ”Cvrčak” podružnice Šećerana, hostel s 12 smještajnih jedinica te smještaj za članove Stambene zajednice Sunčica odnosno djecu bez roditeljske skrbi koji s napunjenih 18 godina izlaze iz udomiteljskih obitelji, jednako tako oni će biti zaposlenici samoga hostela. Iz Grada saznajemo kako je cilj hostela privući što više novih turista koje će privući blizina Šećeranskog jezera.

,,Značiti će jako puno, jer se stanovnici Belog Manastira sjećaju kako je ova zgrada izgledala prije dvije godine, naime ovo je bila jedna derutna zgrada, dio se prijetio urušavanjem, ono što smo sada napravili je novo središte prigradskog naselja Šećerana. Oživjet će ovaj dio grada koji je do sad možda mrvicu bio zapostavljen. Poticat ćemo ljude da i dalje ostaju ovdje, da koriste ovo kao neko središte naselja, neposredno je u blizini škole i još nekih dijelova naselja gdje se održava život tako da smatramo da je dobro uložen novac.” – komentirala je zamjenica gradonačelnika Belog Manastira, Ivana Bandov Paulić te dodaje kako je ovo projekt koji ima i sentimentalnu vrijednost za starije građane koji ovaj kompleks poznaju iz prošlih vremena: ,,Građani su oduševljeni jer je sve stanovnike grada bolo u oči stanje ove zgrade, svi se sjećaju prije rata šta je ona značila za ovaj dio grada, uvijek je bila centar događanja, ne samo naselja nego i cijelog grada. Cijelo naselje Šećerana je počivalo na tvornici i tu je bila velika fluktuacija ljudi, cijelo naselje se razvilo oko te zgrade, tako da odumiranjem ove zgrade, došlo je i do odumiranja samog naselja, a ovako vraćamo fokus na Šećeranu kao prigradsko naselje.”

Danas na samoj završnoj konferenciji novi prostor posjetila su i djeca Dječjeg vrtića ”Cvrčak” Beli Manastir, podružnice Šećerana, koji što prije žele useliti u svoj novi prostor. Sam vrtić trenutno ima kapacitet od 25 djece, a u novom prostoru biti će dvije mješovite skupine i jedna jaslička za koju, kako saznajemo, postoji potreba. ,,Konačno smo dobili jedan primjereni prostor koji odgovara i državnom-pedagoškom standardu što se tiče prostornih uvjeta boravka djece, ovaj prostor koji smo do sada koristili je star i dosta loš, nije se u to ni ulagalo jer se očekivalo da će se riješiti na nekakav drugi način prostor i boravak djece u područnom vrtiću u Šećerani. Ovdje smo dobili jedan kvalitetan prostor koji će omogućavati što se stručnog rada tiče i svega ostaloga puno veće mogućnosti djeci, odgojiteljima i stručnom timu koji radi u vrtiću.” – komentira Ljiljana Tokić, ravnateljica Dječjeg vrtića ”Cvrčak” Beli Manastir.