Završeni brojni kapitalni projekti na području Općine Kneževi Vinogradi, u planu novi

foto: MB Press/arhiva

O aktualnostima i projektima u posljednjem razdoblju razgovarali smo s načelnikom Općine Kneževi Vinogradi Vedranom Kramarićem. Završen projekt taložnice, javnog sustava odvodnje, obnova brojnih ulica te ulaganja u sport i djecu obilježili su proteklo razdoblje velikih projekta, a za budućnost planirani su novi kapitalni projekti.

Ulica Ive Lole Ribara u Karancu dobila je taložnicu za rješavanje problema bujičnih oborina koje prijete kućama, cestama i drugoj infrastrukturi. Voda se s Banovog brda slijeva u naselje te ozbiljno prijeti mještanima, a u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i radovima vrijednim gotovo milijun kuna taj je problem riješen. Načelnik Kramarić dodaje kako isti problem postoji u Suzi i Zmajevcu, a projekt za rješavanje tog problema je osmišljen. Povećanjem rešetaka na cesti voda bi se usmjeravala direktno lateralnim kanalom, a radovi bi mogli početi iduće godine.

Radi se o vatrogasnoj mjeri, a ozbiljniji projekt se radi u suradnji s Hrvatskim vodama te je ipak dugotrajniji i kompleksniji. Naime, planira se izgradnja 12 kilometara dugog kanala od Kotline do Zmajevca koji bi prikupljao vodu. Dokumentacija za taj pothvat je gotova, a kroz dvije godine bi se krenulo u izgradnju.

Jedan od najvećih projekata na području Baranje je izgradnja ceste Kamenac-Popovac koja je ovoga ljeta službeno puštena u promet, a na tu cestu se nadovezuje i obnova ceste do odašiljača u suradnjom s Beljem, tvrtkom Odašiljači i veze te općinama Kneževi Vinogradi i Popovac: ,,Zajedničkim snagama obnovili smo cestu nakon preko 40 godina po prvi puta je obnovljena i imamo kvalitetnu prometnicu koja vodi do vrha baranjske planine. Značaj je višestruk i gospodarski i turistički”, rekao je načelnik Kramarić.

foto: MB Press/arhiva

Protekle godine Karanac je bio najveće gradilište u Baranji, prvenstveno zbog izgradnje sustava javne odvodnje koja je sada pri kraju. Kroz svega mjesec dana očekuje se tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole nakon čega će se svi mještani mogući priključiti na javnu kanalizaciju i to potpuno besplatno. Projekt je vrijedan 18 milijuna kuna.

,,Zahvaljujemo se generalnom direktoru Hrvatskih voda gospodinu Zoranu Đurokoviću koje je prepoznao važnost tog projekta prvenstveno za gospodarski razvoj naše općine te Karanca kao jednog turističkog brenda. Bavljenje turizmom na profesionalnoj razini zahtjeva i takav pristup. Raditi na septičkim jamama u 21. stoljeću je nedopustivo”, objasnio je načelnik Kramarić.

Na izgradnju kanalizacije nadovezala se i obnova pločnika Kolodvorske ulice. Prva faza je završena, dok se druga nastavlja nagodinu. Novi nogostupi u najdužoj ulici Karanca koštat će 3 milijuna kuna.

Također je u potpunosti rekonstruirana Ulica Nikole Tesle u vrijednosti preko 7 milijuna kuna. Napravljena je nova prometnica, nogostupi, prilazni mostovi, kružni tok te je uređeno zelenilo.

Obnovljene su i ulice Hrvatske republike te Antuna Plaveca u Kneževim Vinogradima u vrijednosti preko 7 milijuna kuna. Ulice su prije nekoliko dana službeno puštene u promet.

Općina ulaže u razvoj Poslovno-poduzetničke zone u Kneževim Vinogradima kako privukla investitore, a brojni poslovni subjekti već zadovoljno tamo posluju.

Posljednja ulaganja su u LED rasvjetu koja je u potpunosti završena te u novu cestu koja preusmjerava promet iz cesta naselja. U ta dva projekta uloženo je ukupno 9 milijuna kuna.

,,Drago nam je da se naša poslovna zona razvija i da svakoga dana broji sve više zaposlenih, a dokaz toga je i proširenje tvrtke BP Group (bivša Bor plastika) koji su uložili preko 10 milijuna kuna, a zaposlit će se i nova radna snaga”, rekao je Kramarić.

Ulaganja u sport i kvalitetniji život mladih i djece

Osim kuglane koja je otvorena u Karancu Općina Kneževi Vinogradi brojna sredstva ulaže upravo u sport, djecu i aktivnosti koje će uljepšati društveni život za sve mještane.

Tako je ovoga ljeta završena potpuna obnova vanjskog i unutarnjeg prostora zgrade u sklopu nogometnog stadiona, kupljen je i novi namještaj. Prvi svjedoci novog uređenja bili su sudionici međunarodnog nogometnog turnira za djecu na kojemu su sudjelovale ekipe Dinama, Hajduka, Crvene Zvezde i drugih renomiranih klubova regije.

Ovaj prostor koristi škola nogometa koju pohađa 120-eto djece te šest selekcija starijih uzrasta. U budućem razdoblju radit će se i na terenu s umjetnom travom u sklopu športsko-rekreacijskog centra u suradnji s HNS-om, a izgradnja se očekuje iduće godine.

Završeno je ulaganje  multifunkcionalno igralište u Zmajevcu pored društvenog doma. Djeca su dobila igralište, razne sadržaje, postavljena je sjenica te uređena zelena površina. Radi se o investiciji ukupne vrijednosti od milijuna kuna sufinanciranih iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

foto: MB Press/arhiva

Nakon nekoliko godina pauze ponovno se okuplja NK Grozd iz Kotline kojima se trenutno uređuje teren i zgrada.

Načelnik dodaje kako za dječake ima sportskih aktivnosti, ali da je za djevojčice nedostajalo zbog čega je pokrenuta odbojka u suradnji sa ŽOK-om Bilje, a sada je dostupna i škola tenisa u suradnji s Teniskim klubom Darda. Oko 50 djece uključeno je u tenis, a njih 30 u odbojku.

U suradnji s Osnovnom školom u Kneževim Vinogradima i Osječko-baranjskom županijom kreće se u provođenje produženog boravka za 18 mališana čiji su roditelji iskazali interes za isto: ,,To je još jedna demografska mjera ulaganja u najmlađe uz sve ono što Općina već provodi dugi niz godina gdje nastojimo omogućiti što kvalitetnije sadržaje te da se roditeljima i djeci izađe u susret što je bolje moguće”, rekao je načelnik.

Kapitalni projekti u budućem razdoblju

Prije godinu dana u požaru je stradala zgrada Općine, a ovih dana otvara se javna nabava za izgradnju nove. Osigurano je 6 milijuna kuna. Nova zgrada Općine nalazit će se na mjestu postojeće koja je zbog štete neupotrebljiva, a tako će vizura središta naselja dobiti na modernizaciji. Projekt bi trebao biti završen kroz dvije godine.

Karanac kao turističko središte Baranje dobiti će interpretacijsko-posjetiteljski centar u vrijednosti 5 milijuna kuna. ,,Karanac kao turistički brend Baranje zaslužuje objekt koji će biti ishodišno mjesto za sve posjetitelje gdje će se moć dobit sve relevantne informacije u turističkoj ponudi. Sadržavat će kongresni prostor, binu, vanjski prostor za manifestacije, ubuduće i veliko parkiralište za autobuse i automobile”,  zaključuje Kramarić.

foto: MB Press/arhiva