Zaželi – Program zapošljavanja žena

U četvrtak, 17. siječnja 2019. godine u prostoru Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić Gradu dodijeljeno je deset novih ugovora za Program zapošljavanja žena ”Zaželi”, među kojima je i Ugovor za projekt ,,Zajedno za bolju i sretniju budućnost” vrijedan 9.762.855,19 kuna. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, a partneri su Grad Beli Manastir, Općine Petlovac i Popovac, HZZ – regionalni ured Osijek i Centar za socijalnu skrb Beli Manastir.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir, Ines Rudić, naglašava kako je ovaj projekt iznimno važan i koristan za našu zajednicu kao i za cijelu Baranju.

Projekt će zapošljavati žene koje će pružati skrb starijim i nemoćnim osobama. Žene će biti zaposlene preko natječaja na razdoblje od dvije godine. Svaka zaposlena žena vodit će brigu o 4 do 6 krajnjih korisnika, što je ukupno 300 krajnjih korisnika s područja Grada Belog Manastira, Općine Popovac te Općine Petlovac. Krajnji korisnici biti će osobe koje ne ostvaruju pravo na usluge potpore i podrške koje su osigurane iz sredstava Državnog proračuna ili drugog javnog izvora, predlagatelj krajnjih korisnika biti će Centar za socijalnu skrb Beli Manastir.

foto:Mihaela Vojtek /MB PRESS

”Poslovi koje će zaposlene žene obavljati su skrb o starijim osobama i njihovom domaćinstvu, čišćenje, ložiti vatru, pomoć u svakodnevnim poslovima, sve kako bi se starijima i nemoćnima olakšao život.” – rekao je gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob

Kroz projekt su osigurane edukacije za njegovateljice ili gerontodomaćice, bicikle kako bi im se olakšao svakodnevni život, sufinanciranje vozačkih ispita za žene te nabava kućanskih potrepština za krajnje korisnike.

Natječaj za zapošljavanje biti će objavljen početkom veljače, kako bi se sa samim radom moglo početi 1. ožujka. Na natječaj se mogu prijaviti nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, žene prijavljene u evidenciji nezaposlenih HZZ-a, naglasak je na ženama starijima od 50 godina. Za prijavu na natječaj potrebno je zadovoljiti uvijete te priložiti preporuku sa Zavoda za zapošljavanje. Žene s preporukom imati će veće šanse za zaposlenjem no i druge žene koje ispunjavaju uvjete mogu se prijaviti na natječaj. Natječaj će biti objavljen na web stranicama Grada Belog Manastira, kao i na stranicama ostalih provoditelja i suradnika projekta, a prijave na natječaj ići će prema Gradskom društvu Crvenog križa Beli Manastir.

”Ovo će značiti dodatno zapošljavanje teško zapošljivih žena na području Baranje, koje će pomagati starijim i nemoćnim osobama što je veliki problem u malim sredinama u Baranji” – rekao je načelnik Općine Popovac Zoran Kontak