Zeko je stigao u zaštitnoj maski

Uskršnji događaji su zbog okolnosti uzrokovanih epidemijom otkazani, ali su neke udruge dostavljale djeci pakete učinivši time ovaj blagdan ljepšim za njih.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan uz koji se vežu mnogi narodni običaji i tradicije. To više nije samo crkveni praznik, već i obiteljski. Svake godine tijekom blagdana odvija se niz uskršnjih programa; u Lugu već neko vrijeme organiziraju program kojim čuvaju tradiciju toga mjesta, u Osijeku festival pod nazivom „Šarana jaja bojama grada“, a u Vardarcu, Batini i drugim naseljima razne radionice za djecu. Jedan od najspektakularnijih uskršnjih običaja je zalijevanje djevojaka na uskrsni ponedjeljak. Ovaj običaj ima dugu tradiciju u Suzi, gdje lokalni mladići iz godine u godinu zalijevaju djevojke u selu i okolini kako ne bi „uvenule”.

Navedeni uskrsni događaji bili su uključeni u ovogodišnji program mnogih kulturnih udruga, ali su s obzirom na epidemiološku situaciju otkazani. Neke od naši udruga su i ovoj izvanrednoj situaciji činile dobro i podijelile uskršnje pakete,uz naravno pridržvanje sigurnosnih propisa.

Lug

U Lugu je lokalna organizacija DZMH-a i Udruga mladih Lug uz potporu Savjeta za nacionalne manjine organizirala podjelu paketa. Podijeljeno je ukupno 93 slatkog iznenađenja.

–  Svake godine organiziramo uskršnji program. Ove godine smo planirali taj program održati 4. travnja, a budući da smo ga zbog epidemije korona virusa morali otkazati, odlučili smo darove isporučiti na kućnu adresu – rekao je predsjednik organizacije DZMH-a i Udruge mladih  Lug, Erik Munk.

Korođ

U Korođu se za uskršnje programe za djecu brine Udruga za njegovanje i očuvanje običaja. Prethodnih godina organizirala je već tzv. potragu za jajima, radionice i slične događaje. Prilagođavajući se situaciji, pokloni su podijeljeni i u Korođu uz podršku Savjeta za nacionalne manjine i Zaklade Bethlen Gábor.

– Kako ne bi samo darivali već i malo aktivirali djecu, raspisali smo natječaj pod nazivom „Uskrs u izolaciji” putem kojeg očekujemo crteže na tu temu. Mogu reći da su se rodile vrlo kreativne ideje- rekao je predsjednik Udruge za njegovanje i očuvanje običaja, Zoltan Čerepeš.

Također je izvijestio da im je u tjednu prije praznika krojačica, Katica Siler, koja inače izrađuje narodnu nošnju za udrugu poklonila 200 ručno šivanih zaštitnih maski, koje su zatim podijeljene među stanovnicima sela. Ovim putem se zahvaljuje u ime Korođana na velikodušnoj pomoći.

Hrastin

Humanitarno djelovanje nije nepoznanica ni za članove Udruge mladih u Hrastinu. U nekoliko navrata su već organizirali podjelu paketa među starijim stanovnicima sela, a posljednji put su za Božić na ovaj način razveselili stanovnike. Ove godine su povodom Uskrsa razveselili najmlađe.

-U ovim teškim vremenima posebno je važno sjetiti se naših bližnjih. Izuzetno je zahvalan posao usrećiti djecu – rekao je predsjednik Udruge mladih u Hrastinu Norbert Čisar, dodajući da je njihov program realiziran uz potporu DZMH-a.