Zoom, Slack i Twilio postaju neizostavan dio svakog poslovanja

foto:slack

Softver za suradnju u poslovnom okruženju Slack, kao i Zoom, te komunikacijski alati kao Twilio i Zendesk dobivaju sve veći značaj u poslovnom svijetu jer zaposlenici donose aplikacije na posao ili im podižu vrijednost. Pokazuje to kroz svoje istraživanje tržišta Expensify.

U izvještaju za siječanj analizirano je 200 milijuna transakcija kroz njegov sustav kako bi prikazao na što kompanije troše novac. Očekivano, najviše se troši na hranu, putovanja, prijevoz, Uber Lyft, Amazon i Starbucks, ali sve češće se troši i na navedene softverske alate.

Primjerice, korporativnim kreditnim karticama se kupuju rješenja za Amazon Web Services (AWS), Salesforce, ali i ono što je tema cijele ove priče – Slack, Zoom, Twilio i Zendesk. Svaki od njih u osjetnom je porastu. Pa tako kroz četvrti kvartal prošle godine vidimo da je Zoom s tri tisuće potpisanih korporativnih računa skočio na šest tisuća, Slack s dvije na četiri tisuće, Twilio s jedne na tri tisuće i Zendesk s jedne na dvije tisuće. Dakle, svi su “skakali” za sto ili više posto na godišnjoj razini!

Očito je da su ti alati postali potreba pa uskoro neće biti čuđenja što ostvaruju takve poslovne rezultate. Jer, za one koji ne znaju, primjerice Slack je aplikacija objedinjuje sve u jedno i nudi cijeli asortiman vezan uz komunikaciju na jednom mjestu. Koliko je tako nešto popularno potvrđuje činjenica da Slack ima oko osam milijuna aktivnih korisnika na dnevnoj razini i oko tri milijuna pretplatnika.

Samo, problem za Slack je što potencijal prepoznaju i veće kompanije pa je tako početkom studenog 2016. Microsoft predstavio konkurentsku aplikaciju pod nazivom Teams. On donosi u jednom chat, notes i planiranje, a može i sam po sebi biti alat kojim se promovira bolja organizacija i produktivnost u radnom okruženju tako što konstantno bilježi koji oblik komunikacije se najčešće koristi i na kojem je vrijeme potrebno za odgovori najkraće.

Ali, nije to previše naštetilo, kao ni to što je stigao poveći broj konkurenata. Zasad je tržište dovoljno veliko za sve.