Županija pomaže edukaciju menadžera i nadarenih studenata

foto:obž

„Program usavršavanja managera – PUMA“ Hrvatske udruge poslodavaca na području Osječko-baranjske županije provodi se već 23 godine i do sada ga je završilo više od 3.500 polaznika, mladih menadžera i nadarenih studenata osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Pokrenut je na zahtjev tvrtki – članica HUP-a, čije su uprave zadovoljne rezultatima edukacija, a zadovoljni su i polaznici. Projekt donosi višestruku korist, pa ga od 2005. godine redovito prati Osječko-baranjska županija te ga je do sada sufinancirala s ukupno pola milijuna kuna.

Župan Ivan Anušić i pravni savjetnik osječkog Regionalnog ureda HUP-a Ivan Sarić jučer (28. svibnja 2019. godine) potpisali su novi ugovor kojim Županija osigurava sufinanciranje „Programa usavršavanja managera – PUMA“ u narednih godinu dana. Tako je omogućen nastavak edukacija menadžera i studenata završnih godina studija osječkog Sveučilišta utemeljenih na najboljoj svjetskoj praksi i predavačima iz realnog sektora i sa svjetskim iskustvom. Samo na temelju prošlogodišnjeg ugovora HUP-a i Županije održano je 16 seminara s ukupno 554 polaznika.

– Novim ugovorom Osječko-baranjska županija je udvostručila iznos godišnjeg sufinanciranja ovog projekta, s 25.000,00 na 50.000,00 kuna, a HUP se obvezao da će tijekom godine dana trajanja ugovora pružiti edukaciju za najmanje 100 polaznika. Udvostručili smo iznos potpore jer smatramo da je ovo dobar način usavršavanja studenata i pripreme mladih osoba za tržište rada. U Hrvatskoj još uvijek imamo veliku razliku između zanimanja koja su potrebita i koja se završavaju školama s potrebama tržišta. Zato imamo puno mladih ljudi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koji čekaju posao, a s druge strane određena zanimanja su deficitarna. Potrebno usklađivanje i stvaranje još kvalitetnijih kadrova dijelom se postiže i kroz ove edukacije HUP-a – rekao je župan Ivan Anušić te naglasio kako je Osječko-baranjska županija u zadnje dvije godine udvostručila i ukupni iznos potpora za poticanje poduzetništva.

– Od 2017. do ove godine za 100 posto smo povećali iznose subvencija za razvoj poduzetništva, obrtništva i svih koji žele raditi i stvarati kvalitetnije okruženje u komu živimo, točnije sa 4,2 na 8,6 milijuna kuna. To već daje rezultate pa smo županija s najvećim brojem novootvorenih obrta, malih i srednjih poduzetničkih aktivnosti. Imamo 500 novih registriranih pravnih osoba koje se bave određenim poslom, a 350 je već aktivnih. Naravno, još nismo zadovoljni s onim što vidimo oko sebe, pa nastavljamo s još većim aktivnostima i pomoći gospodarstvu te se nadamo i još boljim rezultatima – naglasio je župan.

Ivan Sarić je u ime osječkog HUP-a zahvalio je županu Anušiću na potpori te dodao kako su teme edukacija uvijek aktualne i prilagođene trenutnim zahtjevima i potrebama tržišta, i to ne samo malih i srednjih poduzetnika nego i velikih poslovnih sustava kao što je i tvrtka Harburg Freudenberger Belišće d.o.o., čiji mladi stručnjaci redovito sudjeluju u edukacijama.

Potvrdila je to i Sanja Foder, HR manager i prokurist Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o.. Zadovoljstvo kvalitetom edukacija iskazali su i student Ekonomskog fakulteta u Osijeku Antun Odobašić, studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku Valentina Bermanec te vlasnik Agria d.o.o. Osijek i ujedno jedan od osnivača Hrvatske udruge poslodavaca Janoš Seleši, koji su nazočili potpisivanju ugovora.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović istaknula je kako je sufinanciranje projekta usavršavanja menadžera samo jedna u nizu mjera i aktivnosti Županije u cilju stvaranja stimulativnog poslovnog okruženja te rasta i razvoja gospodarstva.