Županijska skupština: Projekti su ključni za razvoj Osječko-baranjske županije

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije jučer, 4. travnja 2019. godine, održana je 19. sjednica Županijske skupštine. Vijećnici su razmatrali 29 točaka dnevnog reda među kojima je bilo i Izvješće župana o radu u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2018. godine.

– Vijećnici su bez rasprave usvojili izvješće, što je dobro jer znači da smo radili najbolje koliko smo mogli i znali te da to Skupština prepoznaje. Pri tomu uvijek naglašavam da su za rad i razvoj ključni projekti. Osječko-baranjska županija je izravno uključena u projekte Gospodarskog centra, završeno je 19 projekata energetske obnove škola, započeto još 23 za javne objekte te 12 koji se pripremaju za energetsku obnovu. Počela je izrada projektne dokumentacije za I. Gimnaziju, tu je 16 sustava za navodnjavanje. Regionalni distribucijski centar je u završnoj fazi projektiranja. Radi se na Regionalnom centru za gospodarenje otpadom, novom Kliničkom bolničkom centru te nizu drugih projekata koje iniciramo i financiramo zajedno s ministarstvima, Vladom RH  i drugima – rekao je župan Ivan Anušić nakon usvajanja izvješća. Naglasio je kako je za kvalitetan rad važan sinergijski pristup na svim razinama, pa dakako i na sjednicama Županijske skupštine gdje su se rasprave bazirale upravo na projektima.  

Uobičajeno na početku sjednice vijećnici su postavljali pitanja županu. Vijećnik Nedeljko Bosanac podržao je odlazak župana u posjet Kini, upozorio na utjecaj svjetske ekonomske krize na stanje u Hrvatskoj te predložio osnivanje Instituta za strateška planiranja, što je župan načelno podržao te rekao da će se prijedlog razraditi i uputiti Vladi RH. Marija Čačić je tražila pomoć župana zbog postavljanja betonskih prepreka na tri pružna prijelaza u Čepinu. To pitanje je u nadležnosti Općine Čepin i Hrvatskih željeznica, no župan se slaže da se nastali problem rješava u interesu građana. Marko Bogatić je pitao kada će početi s radom odjel fizikalne terapije u Belom Manastiru, na što je župan odgovorio da će biti do ljeta ove godine. Na pitanje o stavu u vezi ploče na groblju u Marjančacima poručio je: – Temelj hrvatske države je Domovinski rat, a tematika ustaša i partizana oduzela nam je previše vremena i ta me priča ne zanima.

Vijećnik Saša Lamza pitao je za događanja u Zračnoj luci Osijek, a župan potvrdio da je riječ o strateškom projektu za koji je Županija povećala iznos sufinanciranja te da se ove i iduće godine provodi modernizacija zgrade putničkog terminala u vrijednosti 20 milijuna kuna. Danis Ambruš je inicirao oslobađanje od plaćanja cestarine na autocesti Slavonika za gospodarske subjekte u vrijeme poljoprivrednih radova, što župan podržava, ali sumnja u mogućnost realizacije. Naglašava važnost završetka Koridora 5c i njegov značaj za cijelu regiju.

Andrej Jurić je tražio očitanje župana u vezi produženja koncesija za Belje plus na poljoprivredno zemljište u Baranji, na što je župan ponovio tijek događanja u vezi Agrokora i značaju poljoprivrednog zemljišta za rad trgovačkih društava. Suglasan je da se ponovno može raspravljati o izboru potpredsjednika Županijske skupštine iz oporbe, što Jurić predlaže. Stjepan Krznarić je zahvalio je županu na reagiranju koje je rezultiralo donošenjem programa zbrinjavanja divljači na području Grada Belišća. Na pitanje o aktivnostima u vezi nalaza revizije poslovanja Doma zdravlja Donji Miholjac, župan je rekao kako je nakon provedene revizije 2017. godine bivši župan Vladimir Šišljagić dokumentaciju s nalazom revizije poslao DORH-u, čije se očitovanje očekuje nakon provedene istrage.

Na pitanje Mirka Pešića o tijeku energetske obnove župan je naglasio kako Osječko-baranjska županija prednjači u Hrvatskoj po tim projektima. Ivanu Požgainu je rekao da će lokacija novog KBC-a Osijek biti u Gackoj ulici u Osijeku na površini od 16 hektara. Izradu projektne dokumentacije u vrijednosti 35 milijuna kuna financirat će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a izgradnja KBC-a bit će najveće investicija u Slavoniji i Baranji ikada. Vrijednost projekta procjenjuje se na 1,5 do 2 milijarde kuna, a planirani završetak radova je 2025. godina.

Na pitanje Željke Šapina o subvencioniranju kredita za poljoprivrednike, župan Anušić je rekao kako se uz Županiju u sufinanciranje pridružilo još pet gradova i tri općine. Pozvao je da to učine i sve ostale jedinice lokalne samouprave jer je riječ o izuzetno povoljnim kreditima i važnoj pomoći poljoprivrednicima. Na pitanje Dražena Trcovića o prezentaciji turističke ponude Županije odgovorio je kako su na tom planu učinjeni veliki pomaci. Podsjetio je na predstavljanja u Munchenu i Berlinu te prošlog tjedna u Kini koja je, uz Njemačku, najznačajniji partner za razvoj kontinentalnog turizma u našoj županiji.

– S Kinom se počinje ozbiljno raditi na nacionalnoj razini i to od kada je Hrvatska potpisala ugovor s kineskim izvođačima o izgradnji Pelješkog mosta. Tada je počela nova era u komunikaciji između Kine i Hrvatske. To se osjetilo i prigodom boravka izaslanstva Osječko-baranjske županije u Šangaju i na neki način imamo potvrdu kineskih investitora, turističkih agencija koji žele i hoće dublju i kvalitetniju suradnju s Hrvatskom. Kina je toliko moćna i jaka da može podići ne samo Osječko-baranjsku županiju i Hrvatsku nego i Europu i šire područje, naravno ako se to tako politički odluči – rekao je župan Ivan Anušić te najavio nove susrete i kontakte s investitorima u turističkom i gospodarskom sektoru naše Županije i partnera iz Kine.