Dan broja π (pi)

Dan broja pi, godišnja proslava kojom se komemorira matematička konstanta π (pi). Dan broja pi obdržava se 14. ožujka (ili 3/14 po američkom zapisu datuma mjesec/dan) jer su 3, 1 i 4 tri najznačajnije znamenke broja π u decimalnom zapisu. Zastupnički dom SAD-a podupro je 2009. godine obilježavanje Dana broja pi.

Najraniju poznatu službenu ili veću proslavu Dana broja pi organizirao je 1988. godine Larry Shaw u sanfranciskanskom Exploratoriumu, gdje je Shaw radio kao fizičar, pri čemu su osoblje i javnost marširali oko jednog od muzejskih kružnih prostora nakon čega su konzumirali voćne pite. Exploratorium i dalje slavi Dan broja pi.

Zastupnički dom SAD-a donio je 12. ožujka 2009. godine neobvezujuću rezoluciju (HRES 224), kojom je 14. ožujka 2009. prepoznat kao Nacionalni dan broja pi.

Dan broja pi održava se na mnogo načina, uključujući jedenje pite, gađanje pitama i raspravljanje o značaju broja π. Neke škole drže natjecanja u tome koji će se učenik moći prisjetiti broja pi s najviše decimalnih mjesta.

Masačusetski tehnološki institut (MIT) budućim studentima često šalje pisma s odlukom o prijavi da bi ona pristigla na Dan broja pi. Od 2012. godine MIT objavljuje da će ove odluke postaviti (privatno) na mreži na Dan broja pi točno u 6.28 poslijepodne, u vrijeme koje nazivaju “vremenom tau”, radi jednaka odavanja počasti brojevima pi i tau.

Grad Princeton u New Jerseyju ugošćuje mnoge događaje u jednoj zajedničkoj proslava Dana broja pi i rođendana Alberta Einsteina, koji također pada 14. ožujka. Einstein je živio u Princetonu više od dvadeset godina dok je radio na Institutu za napredni studij. Osim jedenja pita i recitatorskih natjecanja ondje se održava i godišnje natjecanje u prerušavanju u Einsteina.