Danas je prva nedjelja Adventa

foto: PIXABAY

Danas počinje Advent paljenjem prve svijeće. Time četiri tjedna prije Božića započinje razdoblje Došašća, odnosno duhovne pripreme za Božić.

Prva svijeća je postilica, ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanje, to je nedjelja koja simbolizira ponovni Kristov dolazak. 

Nekada je to bilo vrijeme pokore. Počinjalo je od blagdana Svetog Martina, koji se slavi 11. studenog i trajalo do samog Božića. U vrijeme Rimske liturgije to razdoblje postaje razdoblje slavlja i radosti, da bi od 13. stoljeća, nakon spajanja liturgija, to bilo vrijeme u kojemu kombiniramo pokorničke i slavljeničke običaje.   

Samo značenje riječi advent dolazi od latinske riječi ‘advenire’,  što znači dolazak. Dakle, čekamo dolazak Isusa Krista u naš svijet.

Za vjeroispovijesti koje slave Advent, praznik označava početak liturgijske godine crkve. Advent prvenstveno prati u crkvama koje se drže crkvenim kalendarom liturgijskih doba, blagdana, spomenika, postova i blagdana. Te crkve uključuju katolike, pravoslavne, anglikanske / biskupske, lutheranske, metodističke i prezbiterijske.