Donacija brašna je i ove godine dospjela u dobre ruke

Gazdinski krug DZMH već godinama sudjeluje u programu pod nazivom „Kruh Mađara-15 milijuna zrna pšenice“, pri čemu je ove godine uspjela prikupiti 3100 kg pšenice. Dio te količine je samljeveno u brašno, koje je raspodijeljeno među mađarskim školama u Hrvatskoj i potrebitim mađarskim obiteljima s više djece.

Kruh Mađara-15 milijuna zrna pšenice je humanitarna inicijativa koja je ove godine organizirana u većem opsegu nego ikada dosada i to od strane Mađarske nacionalne poljoprivredne komore. Inicijativa je uključivala svaku mađarsku poljoprivrednu zajednicu u Karpatskoj dolini. Rezultat toga je oko 600-700 tona sakupljene pšenice.

Gazdinski krug DZMH sudjeluje u programu već duži niz godina. Na njihov poziv mađarski proizvođači u Hrvatskoj svaki put doniraju popriličnu količinu pšenice i brašna.

Od bacc. ing. bilinogojstva Valentine Peter, saznali smo kako su se donacije pšenice prikupljale u sjedištu  Gazdinskog kruga DZMH.

„Pšenica je bila skladištena u pogodnim uvjetima u čistoj, suhoj prostoriji i pod odgovarajućim temperaturnim režimom.U sklopu programa Kruh Mađara-15 milijuna zrna pšenice Gazdinski krug DZMH ove je godine prikupio 3100 kg pšenice. Iz te smo količine samljeli 1.450 kilograma brašna, koje je podijeljeno mađarskim školama i mađarskim obiteljima s više djece“ rekla je Valentina Peter, suradnica Gazdinskog kruga DZMH.

Donacije su podijeljene prošli tjedan, osim mađarskih obrazovnih ustanova – osnovnih škola Zmajevac Lug, Vardarac i Prosvjetno-kulturnog centra Mađara, Osijek – brašno su dobile i  brojne potrebite mađarske obitelji iz Slavonije i Baranje.