GlinArt festival 2023: Baranjska konferencija zemljane gradnje i arhitekture i festival gline i čovjeka

Baranja Alternativa i Udruga Fantast sa svojim partnerima s radošću najavljuju nastavak GlinArt festivala gline i čovjeka 2023 u Baranji. Nakon što smo u jeseni prošle godine stvorili u Kneževim Vinogradima (27.09.02.10.2022) novu platformu za stručnjake i zainteresirane, ovog proljeća ćemo dublje uroniti u temu suvremene zemljane gradnje i arhitekture sa nekoliko stručnih predavanja i radionica.

Festival će se održati od 18.05. do 21.05. i sadrži prvu baranjsku konferenciju zemljane gradnje i arhitekture u novo otvorenom društveno-kulturnom centru BSK (Baranjska srpska kuća) u Belom Manastiru. U četvrtak, na prvi dan festivala, nas očekuju predavanja građevinskog i arhitektonskog fakulteta iz Osijeka, kao i nekoliko predavanja stručnjaka gradnje sa zemljom iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Slovačke. U prilogu možete naći
kompletan program konferencije sa svim govornicima i temama.

Uz predavanje bit će izložene fotografije zbirke Zemljane Baranje baranjskih fotografa Mihaele Vojtek, Nenada Milića i varaždinskog majstora Franca Maltara, te bista interpretacije skoro 7000 godine starog vinčanskog idola iz Kneževih Vinograda, izrađena od osječkog umjetnika i kipara Marka Babića. Zemljana Baranja je nastavak prošlogodišnje izložbe koja se održala u sklopu prvog GlinArt festivala. Fotografije se prikazuju u novo osnovanoj Beloj galeriji, prvoj baranjskoj galeriji, do 23.06.2023. god.

GlinArt festival će i ove godine biti zaokružen dvodnevnim i praktičnim radionicama. U petak i subotu će majstor prirodne gradnje Vinko Šarkanji iz Novog Marofa (Moving udruga) i arhitektica Jovana Mitrović iz Niša (Blatologija) voditi kroz sanaciju vanjskih zidova na primjeru tradicijske zemljane baranjske kuće, dok će se unutar kuće izrađivati suvremeni zemljani podovi. Radionice će se održati u samom centru Kneževih Vinograda na imanju Baranje Alternative.

U nedjelju, na zadnji dan festivala, nas na spomenutom imanju očekuje šaroliki glazbeni i zabavni program, uz nekoliko radionica za djecu, mlade i odrasle, te baranjska vina i delicija kuhana u glinenim ćupovima.

Ulaz na konferenciju i sudjelovanje na radionicama se naplaćuje, dok je posjeta na zadnji dan festivala besplatan.