Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

foto:pixabay

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).

Time se podiže transparentnost i nekako je korisniku lakše odrediti kamo će dalje nakon što upiše željeni pojam u Google Search.

“Prošle godine naši su mobilni rezultati pretraga dobili novi izgled. Sad ga donosimo i na desktopu, što znači da će “Ad” i ikona brenda biti upečatljiviji”, naglasili su u Googleu.

No, dok će u Googleu naglasiti kako je riječ o transparentnosti, zapravo se čini da je baš suprotno. Kao što se korisnici možda sjećaju, dosadašnji oglasi na desktopu bili su istaknuti zelenom bojom pa ih se prepoznalo odmah, “na prvu”. Samim time, nije bilo nikakve zabune, mogli su kliknuti na plaćeni oglas i mogli su ne kliknuti. Sad je situacija nešto drugačija…

Ukoliko korisnik ne gleda pažljivo, “Ad” uopće neće primijetiti jer je “ukalupljen” crnom bojom u rezultate pretrage pa “na prvu” može djelovati kao favicon, što znači da korisnik može bez namjere kliknuti na plaćeni oglas. Nekako je dojam da se Google nada upravo tome, što pak sugerira da desktop oglašavanje prolazi kroz određene probleme. Kojih korisnici i poznavatelji prilika u digitalnom oglašavanju još nisu svjesni, no u Googleu jesu jer moraju planirati strategiju mjesecima i godinama unaprijed.

Ali, ne treba ni gledati stvari tako negativno i s toliko skepse, logično je objašnjenje i da Google jednostavno želi imati identičan izgled na desktopu i mobilnom okruženju, što pojednostavljuje rad i korisniku ne stvara nikakav osjećaj raznolikosti pri obavljanju pretraga. Ujedno, to je i snažnija tranzicija prema situaciji u kojoj su mobilni noviteti i postavke ipak ispred svega ostalog u politici kompanije.