Halloween: Noć vještica i drugih mračnih stvorenja!

Danas je Halloween postao popularan i u Hrvatskoj, iako je riječ o tradicijskom običaju koji je donedavno bio aktualan jedino u SAD-u. No zbog utjecaja američke kulture, ova se tradicija u posljednje vrijeme proširila i na ostale zemlje, pa tako i u Hrvatsku.

Svetkovina je nastala na temelju kristijaniziranih keltskih poganskih obreda u slavu žetve, a danas se slavi, većinom u anglosaskim zemljama, kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o’-lantern), paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoći Dana svih svetih, točnije slavi se u noć 31. listopada.

Sam izraz Halloween nastao je sažimanjem od “All Hallows’ Evening”, što bi u doslovnom prijevodu značilo “Noć svih svetih”. Zbog toga se Halloween slavi u noć 31. listopada, dakle uoči blagdana Svih svetih kada se sjećamo naših dragih pokojnika.

Halloween je povezan sa smrću i zagrobnim svijetom, te je prvotni cilj Halloweena bio da se oblačanjem strašnih kostima otjeraju zli duhovi. No s vremenom je čini se došlo do preokreta pa je cilj prestrašiti (ili nasmijati) druge – ljude.

Glavni simbol Noći vještica su bundeve.

Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po njegovoj domišljatosti ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ, zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog griješnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a da ga se rješi dao mu je žeravicu ugljena. Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Jack O’Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.