Svi Sveti – predavanja i radionice u Mađarskom domu u Belom Manastiru

U Mađarskom domu u Belom Manastiru početkom godine pokrenut je niz književno-povijesnih predavanja. Zahvaljujući tom nizu, neki zainteresirani upoznali su se sa velikanima mađarske književnosti dok su neki samo osvježili svoje znanje. Na posljednjem takvom okupljanju tema je bila Svi Sveti.

Profesorica mađarskog jezika i književnosti Ana Kovačević sudionicima je predstavila elemente starog mađarskog jezika, dok je profesorica povijesti Andrea Kovačević održala prezentaciju o drevnim mađarskim običajima sahrane pod nazivom:  „Prelazak u svijet sjena-stari mađarski običaji sahranjivanja”. Nakon toga su prisutni pod vodstvom učiteljice Dijane Palinkaš izrađivali cvjetne aranžmane koji se po običaju ostavljaju na grobnim mjestima. Tematska čajanka završila je zajedničkom molitvom.

Ana Kovačević, jedna od organizatora, rekla je kako je Udruga mađarska katolička žena  tijekom više od dva desetljeća organizirala mnoge događaje, a posebno uspješne su bile izložbe koje prikazuju  tradiciju i običaje Mađara. U našoj zajednici ovakva književno-povijesna predavanja kombinirana sa tematskim radionicama postaju sve popularnija, i posjećuje ih sve više ljudi, tako da namjeravamo stime nastaviti i u budućnosti.

Predavanja i radionice koje su inicirali članovi DZMH-a Beli Manastir i Udruge mađarske katoličke žene, dogodila su se uz potporu Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Belog Manastira, Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH i Grada Belog Manastira.