Integracija punionica za električna vozila najbolja poduzetnička ideja

Zamjenik župana Goran Ivanović jučer je na prigodnoj svečanosti uručio je diplome i novčane nagrade najuspješnijim sudionicima projekta „Najbolja poduzetnička ideja 2019.“, projekta poticanja poduzetništva koji Osječko-baranjska županija provodi već 13 godina.

Najboljom od najboljih proglašena je ideja pod nazivom Jellyfish koju je osmislio Jurica Perko, osnivač start up tvrtke Jellyfish d.o.o. Đakovo. Njemu je i uručena glavna nagrada u iznosu 10.000 kuna.

– Moja poslovna ideja je integracija punionica za električna vozila u infrastrukturu javne rasvjete. Naglasak na iskorištavanju već postojeće infrastrukture koja je dostupna na svakom koraku u općinama i gradovima, a nije dovoljno iskorištena. Zbog povećanja broja električnih vozila došli smo na ideju da proizvedemo punionicu za električna vozila koja će jedinicama lokalne samouprave omogućiti proširenje mreže punionica i uštedu na inicijalnim troškovima. Sama punionica nije ništa novo, ona već postoji na tržištu te nisu potrebni dodatni radovi već se punionice mogu integrirati u postojeći sustav javne rasvjete – rekao je Jurica Perko. Dodao je kako će mu nagrada Osječko-baranjske županije omogućiti da poslovnu ideju realizira do kraja.

– Kako je ideja priznata od strane Osječko-baranjske županije, vjerujem da će biti prihvaćena i od strane investitora, odnosno jedinica lokalne samouprave. Prototip bi mogao biti gotov kroz tri mjeseca. U kontaktu sam s nekim tvrtkama koji se bave proizvodnjom različitih komponenti koje sastavljamo u našu punionicu, stvaramo jedan ekosustav i vjerujem da ćemo vrlo brzo doći do finalnog proizvoda. Okvirno je za jednu punionicu potrebno 30.000 kuna – rekao je.

Drugu nagradu (7.000 kuna) dobila je tvrtka ESPV j.d.o.o. Osijek za projekt “Amicoeur – prijatelj srca”. Poduzetnička ideja odnosi se na razvoj Amicoeur metode (uređaj + pripadajuća aplikacija/software) te njeno lansiranje na tržište i komercijalizaciju.

Treću nagradu (4.000 kuna) primile su Anja Bašnec i Ivana Sović za projekt NUTRIKA – obrt za nutricionističko savjetovanje koji educira i praktično uči ljude o pravilnoj prehrani te pravilnom rasporedu i količini obroka.

Ostali nagrađeni su Vjekoslav Kopačin, Osijek (3D printanje u medicinske svrhe), Lorena Horvat, Beli Manastir (CroDent – hologramska didaktička igračka namijenjena edukaciji djece o oralnom zdravlju), Matej Arlović, Osijek (Master Games Studio), MG SOLUTIONS, obrt za računalno programiranje, vlasnik Matej Grgić, Osijek (Internet aplikacija za udaljeni nadzor nad životinjskim nastambama), Tomo Juroš, Semeljci (Alat za ravnanje cijevi), BOKA DESIGN d.o.o. Osijek (Proizvodnja drvenih igračaka), COOK LAB j.d.o.o. Osijek („Osječki steak”), Katarina Kočiš, Osijek (Fit seniori), PALADIN COMPUTERS j.d.o.o. Kunišinci (Drooid eko kućišta za računala) i Nenad Duvnjak, Brezovica (“Assist band” – Pametna narukvica), a primili su po 2.000 kuna novčane nagrade.

– Ove godine pristiglo je 40 prijava, dok je u dosadašnjih 13 natječaja bilo ukupno 704 prijava, a podijeljen je ukupni fond u iznosu od 1.268.000,00 kuna, od čega je Osječko-baranjska županija osigurala je 279.000,00 kuna. Ove godine od 13 nagrada čak sedam ideja je već realizirano i te tvrtke ili obrti djeluju na tržištu, što je dobar pokazatelj i ukupnih kretanja na tržištu – rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović. Naglasila je da Županija provodi niz projekata i programa poticanja poduzetništva kojima županija želi razvijati pozitivno poduzetničko okruženje te biti kvalitetan partner poduzetnicima.

Fond nagrada u natječaju za 2019. godinu iznosio je 41.000,00 kuna, a sredstva su osigurali Osječko-baranjska županija, HGK Županijska komora Osijek, Kanaan d.o.o. Donji Miholjac i Vuka d.d. Osijek.