Microsoft kreće sa zamjenom starog Edge preglednika s novim baziranom na Chromiumu

Microsoft je krajem 2019. najavio da će njegov internetski preglednik Edge prijeći na Chromium sa srijedom 15. siječnja to će uistinu postati stvarnost mnogim Windows 10 korisnicima. A malo nakon toga, vrijedit će za sve.

Naravno, potrebno je naglasiti da se radi o privatnim korisnicima jer oni profesionalni mogli bi ostati još neko vrijeme uz Edge kakav poznajemo. Dapače, kako tvrdi Yusuf Mehdi, potpredsjednik Microsoftova odjela Modern Lige & Devices Group, poslovni će korisnici moći birati koji Edge žele. Privatni neće…

Dakle, s 15. siječnjem kreće najavljena tranzicija i “tradicionalni” Edge te njegov EdgeHTML, koji je kreirao Microsoft, zamijenit će Chromium bazirani Edge te će renderiranje stranica pasti “na njegova leđa”. Konkretnije, tranzicija će započeti za sve korisnike Windows 10 1803 operativnih sustava, odnosno, “desetke” čija verzija nije starija od travnja 2018. i tadašnje nadopune.

Što se točno mijenja? Pa, za oko će zapeti novi logo, koji više nije potpuno plave boje već ima i svjetlije nijanse, ali i podosta zelene. Nadalje, promijenit će se i korisničko sučelje browsera, kao i njegova funkcionalnost. Podsjećat će na Chrome i Firefox, što je potpuno logično. Samim time, oni koji već koriste ta dva browsera, neće imati previše problema s prilagodbom. Oni koji su koristili isključivo Edge kakav smo poznavali, morat će se malo prilagođavati.

Vrijedno je znati i da neće biti sinkronizacije sa starijim Edge browserom, što je pomalo čudno i moguće da će se kroz nadolazeće verzije Chromium baziranog Edgea to promijeniti, odnosno, ispraviti.

S obzirom da se Edge aktivno koristio na manje od pet posto uređaja mjesečno, uistinu će biti malo onih koji žale zbog ove promjene, no svejedno je nekako loš znak što se Microsoft tako brzo predao. Primjerice, kritizirani i uistinu loš Internet Explorer godinama je držao na životu, branio i “gurao” korisnicima, a Edge je izgubio bitku za svega četiri godine, bez obzira što je imao svojih prednosti pred konkurencijom…