Podižu se zidovi vrtića u Kopačevu

Gradnja novog dječjeg vrtića u Kopačevu započela je krajem rujna. Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima radovi napreduju prema planu. Zidovi budućeg vrtića već stoje i uskoro će objekt biti pod krovom.

Mještani Kopačeva su dobili prekrasan poklon za Božić 2018., kada je hrvatska vlada odlučila podržati izgradnju novog vrtića. Potpuno nova zgrada gradi se u blizini nogometnog igrališta, 90%  iz hrvatskih proračunskih izvora. Ovim se ostvaruje veliki san mještana budući da je zgrada starog vrtića dotrajala .

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su u Zagrebu Željko Cickaj, načelnik općine Bilje i voditelj Ministarstva poljoprivrede uz nazočnost Roberta Jankovicsa, našeg saborskog zastupnika i premijera Andreja Plenkovića. Nakon završetka postupka nabave, u rujnu 2019. je gradnja napokon započela, a očekuje se da će biti završena u roku od 360 dana. Novi vrtić, koji ispunjava sve zahtjeve 21. stoljeća, moći će primiti 30 djece i uključivat će i jaslice. Dizajneri su mislili na izgled Kopačeva, pa će zgrada biti spoj moderne i tradicionalne gradnje. Dizajn i namještaj interijera ispunit će suvremene potrebe, a vanjski izgled, zasnovan na ideji odgajateljice iz Kopačeva Ilonke Ružičke, sačuvat će tipične motive Kopačeva.

– Od početka mog mandata je vrtić u Kopačevu jedan od naših prioriteta i drago mi je što smo uspjeli ostvariti i ovaj projekt. Hrvatska Vlada osim što podržava izgradnju novog vrtića u Kopačevu, nosi skoro sve troškove izgradnje. Za mađarsku manjinu u Hrvatskoj važno je svako ulaganje koje se tiče obrazovanja, bilo da se radi o vrtiću, školi, sportskoj dvorani ili učeničkom domu. Mještani već odavno zaslužuju novi, moderan vrtić. U posljednjem razdoblju učinili smo sve što smo mogli kako bismo postigli taj cilj. Sretan sam što gradnja dobro napreduje i nadam se da će nova zgrada od jeseni biti drugi dom djece iz Kopačeva – rekao je Robert Jankovics.