Modernizacija Zračne luke Osijek uz potporu Županije

Foto: OBŽ

Usluge Zračne luke Osijek prošle je godine koristilo 67.235 putnika, što je 55 posto više nego 2017. godine i ukupni godišnji rekord. Međutim, jedinoj većoj hrvatskoj zračnoj luci istočno od Zagreba potrebna je temeljita obnova i modernizacija kako bi napokon profunkcionirala u punom i potrebnom opsegu. U tom cilju pokrenuto je niz aktivnosti, a Osječko-baranjska županija kao 20 postotni suvlasnik iz svog proračuna prošle godine doznačila je Zračnoj luci Osijek 800.000,00 kuna za aktivnosti redovnog poslovanja, što je 100 posto više u odnosu na 2017. godinu, kada je doznačeno 400.000,00 kuna.

Danas, 29. siječnja 2019. godine, župan Ivan Anušić potpisao je s direktorom Zračne luke Osijek Davorom Forgićem ugovor o odobrenju financijske potpore iz županijskog proračuna u iznosu od 800.000,00 kuna za ovu godinu. Kako je rečeno, financijska sredstva su potrebna za subvencioniranje domaćih i međunarodnih letova, odnosno kako bi Zračna luka Osijek mogla obavljati usluge prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i tereta te niza drugih usluga.

– Odobrenih 800.000,00 kuna Zračna luka će uložiti u modernizaciju, sigurniji način rada i sve što je potrebno za njeno normalno funkcioniranje. Udvostručili smo subvenciju jer smatramo da je Zračna luka Osijek jedan od najvažnijih infrastrukturnih objekata na području naše županije. Možemo je i trebamo kvalitetnije razviti jer je jedina zračna luka odavde do Zagreba i bitna je za gospodarski i turistički razvoj naših općina, gradova, županije i cijelog istoka Hrvatske. Osječko-baranjska županija će i dalje podržavati i aktivno sudjelovati u radu Zračne luke, a kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem već smo obavili određene aktivnosti. Ishodili smo i dozvole za rekonstrukciju putničkog terminala, pa se ove godine kreće u obnovu Zračne luke Osijek kojom je želimo modernizirati i ojačati te povećati ukupnu konkurentnost ovog područja. Dobra volja i sinergijsko djelovanje za razvitak Zračne luke Osijek postoji od lokalne preko regionalne do nacionalne razine i rezultati se već vide – rekao je župan Ivan Anušić.

Direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić tako ističe kako je prošle godine ostvaren rekordan promet putnika, a upravo su u tijeku dogovori s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture od koga se očekuje potpora u iznosu više od 10 milijuna kuna, od čega će najveći dio biti utrošen u rekonstrukciju zgrade. – Projekt se provodi radi ispunjenja schengenskih uvjeta, a ujedno će se osigurati dodatni sadržaji i bolji uvjeti u putničkom terminalu. Čim Ministarstvo odobri sredstva raspisat će se natječaj i izabrati izvođač radova – kazao je Forgić.