Najava: 24. Međunarodni etno susreti u Bilju

foto: MB Press/arhiva

Ovoga vikenda održavaju se 24. Međunarodni etno susreti u čarobnom perivoju dvorca Eugena Savojskog.

U petak, 21. lipnja, u Domu kulture u Bilju održat će se prigodni nastup Folklornog ansambla Bilje te i koncert poznatog izvođača LADA Stjepana Večkovića.

U subotu, 22. lipnja kreće program u parku ispred dvorca Eugena Savojskog u Bilju. U jutarnjim satima za one najmlađe organizirane su vrlo kreativne radionice u suradnji s brojnim udrugama, Osnovnom školom Bilje i dječjim vrtićem Grlica. Tako će djeca moći istraživati vitešku
povijest i radionice gađanja lukom i strijelom, doživjeti kako je izgledao turski logor.

U suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti moći će sudjelovati na radionici zanimljivog naziva Umjetna inteligencija-kukci u džepu.
Posebno nam je zadovoljstvo najaviti i predstavu Tima bajki, vrlo duhovitu i zabavnu Cvilidretu. Za mlade i odrasle organizirane su radionice Udruge PLANTaža: oslikavanje prirodnim bojama i izrade prirodnih repelenata protiv komaraca.

A poslijepodne započinje kulturno umjetnički program: nastup Tamburaškog sastava Quercus u 16:00 sati, nastup KUDova od kojih ističemo posebno gostovanje Hrvatskog kulturnog centr Bunjevačko kolo iz Subotice. Od 21:00 sat slijedi nastup Tamburaškog sastava Džentlmeni i kasnije nezaobilazna zabava uz DJ Ilu.

U nedjelju, 23.lipnja, program počinje jutarnjim radionicama za djecu. Tako će u organizaciji udruge Dokkica najmlađi sudjelovati u radionici Zavičajna pričaonica i starinskim igrama. Tu će se pridružiti vatrogasci iz DVD Bilja koji će predstaviti posjetiteljima svoja vozila, a poseban hit je novo vatrogasno vozilo u potpunosti opremljeno i vrlo atraktivno za razgledati.

Poslijepodne OŠ Bilje i njihova školska zadruga organiziraju interaktivnu radionicu Avanture u dvorcu, a Konjički klub Hercules upoznat će djecu sa svojim simpatičnim ponijima s kojima će se moći i prošetati. Kazališna družina Susret s žonglerskom predstavom „Zajedno na plaži“ zabavit će publiku sa žonglerskim vještinama.

Nastup Tamburaškog orkestra Rapsodija, u 17:30 sati, donosi jedan drugačiji repertoar, izvedbe modernih pjesama kroz zvuk tamburica. Kako zvuči glavna tema Igre prijestolja na tamburici svakako će pobuditi interes posjetitelja.

Organizatori posebno najavljuju posjetitelje iz Dalmacije, Klapu Cambi iz Kaštela Kambelovca koja će donijeti dašak morskog ugođaja u ljetnu atmosferu parka u 20:00 sati.

Uz brojne izvođače i sadržaje za najmlađe, u parku će biti ponuda autohtonih domaćih proizvoda i rukotvorina, lovačkih specijaliteta Lovačkog društva „Srnjak“ iz Bilja, langošica i fritula uz pregršt dobre ljetne atmosfere.

Organizator događanja je Općina Bilje i TZO Bilje-Kopački rit, uz potporu Osječko-baranjske županije i Hrvatske turističke zajednice.