Održan simpozij udruga članica DZMH koje djeluju u Baranji

U Mađarskom domu, sjedištu Demokratske zajednice Mađara Hrvatske održan je Simpozij udruga članica DZMH-a koje djeluju na području Baranje. DZMH u Baranji broji najviše udruga članica koje svojom aktivnošću pokrivaju cijeli teritorij Baranje. Rijetka su mjesta u Baranji koja se ne mogu pohvaliti barem jednom manifestacijom koju organizira ili suorganizira jedna od članica mađarske udruge.

Glavna tema ovog susreta bila je organizacija manifestacija i aktivnosti te suradnja DZMH-a sa jedinicama lokalne samouprave. Stalna komunikacija i međusobna koordinacija aktivista udruge i lokalnih samouprava važne su kako bi se djelovanje članica DZMH-a moglo nastaviti na područjima na kojima je do sada i djelovalo.

Simpozij je osmislio i proveo Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH-a, a organizaciju Simpozija preuzela je članica zajednice iz Beloga Manastira.

Izvršni predsjednik izjavio je  „Smatram kako je vrlo bitno koordinirano funkcioniranje udruga koje djeluju na području Baranje kako bi se izbjegao već svima poznat problem poklapanja manifestacija. Imamo razdoblja u godini, a pogotovo u jesen kada nam se događa da u jednom vikendu imamo po tri, četiri mađarske manifestacije, pa kada još tome pribrojimo ostale dobijemo gomilanje i pad kvalitete istih. Cilj DZMH-a je raditi kvalitetne i sadržajem bogate kulturne programe koji će biti pozdravljeni od svih dobnih i drugih struktura stanovništva. Iznimno me veseli veliki odaziv, što isto govori o tome da je tema o kojoj smo raspravljali vrlo aktualna.“.

Svi predstavnici udruga članica Demokratske zajednice Mađara Hrvatske iznijeli su svoje uspjehe, ciljeve ali i probleme i dvojbe.

Osim izvršnog predsjednika na raspravi su sudjelovali Robert Jankovics – jedini saborski zastupnik sa područja Baranje te Sanela Proser Horvatin – tajnica organizacije DZMH-a. Simpozij je financiran putem Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Grada Belog Manastira.