OŠ Kneževi Vinogradi začetnik projekta Moj Plan@

Osnovna škola Kneževi Vinogradi začetnik je projekta pod nazivom Moj Plan@: moj plan za ljepši planet koji je dosegao međunarodnu razinu. U projektu sudjeluje preko 30 škola iz zemalja: Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Rumunjska, Španjolska, Latvija, Turska i Grčka. Projekt se provodi na tri jezika (hrvatski, engleski i njemački jezik) na platformi European School Education Platform u međunarodnoj zajednici učitelja, obrazovnih stručnjaka i ostalih dionika obrazovne zajednice eTwinning. European School Education Platform i eTwinning financirani su iz programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus+, a pokrenula ih je Glavna uprava za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Europske komisije.

Projekt Moj Plan@ (My Plan@) izrastao je iz projekta na razini škole OŠ Kneževi Vinogradi u međunarodni projekt s ciljem podizanja svijesti o očuvanju planeta Zemlje. Projektne aktivnosti podijeljene su u 5 domena: Osvijesti, Spoznaj, Podijeli, Pokreni i Primijeni. Projektne aktivnosti uključivale su radionice i predavanja, a kroz posebne radionice i aktivnosti obilježili smo Dan voda i Dan planeta Zemlje kao važne dane u kojima se posebna pozornost pridaje vodi i zemlji – elementima koje često uzimamo zdravo za gotovo. Posebna se pažnja usmjerila na zaštićene životinje Republike Hrvatske te je održan Tjedan zaštićenih životinja tijekom kojeg se u učionicama razredne nastave naše škole kroz igru i zabavu poticao razvoj svijeti prema ugroženim i zaštićenim životinjama Lijepe naše.

Na međunarodnoj razini projekta održana je ukupno 51 aktivnost povodom Međunarodnog dana planeta Zemlje. Učenici su sijali i sadili voće i povrće, sadili voćke i stabla, čistili školski okoliš, pravili kompost, izrađivali edukativne postere, zero-waste proizvode, trofeje od ponovno upotrijebljene plastike, pisali pjesme i akrostihove, slikovnice, e-zbirke priča i pjesama, sudjelovali su u kvizovima znanja i osvajali nagrade. Povodom Svjetskog dana voda održano je 35 radionica i aktivnosti, uključujući predavanja, akcija čišćenja riječnih obala u blizini škole, radionice pročišćavanja vode, izrade vijesti, izrade edukativnih postera s rezultatima istraživanja, izrada panoa, sudjelovanje u tematskim igrama.

 Kroz aktivnosti protezala se i uporaba različitih digitalnih alata i različiti mediji poput alata za igrifikaciju, alata za izradu kvizova, alata za izradu postera. Na taj se način tehnologija i novi mediji koristila na svrsishodan način. Finalni proizvod projekta bit će zajednička e-knjiga. Prilikom stvaranja priča za e-knjigu surađivali smo s najnovijom tehnologijom umjetne inteligencije, alatima ChatGPT i DALL-E 2 koji su nam pomogli u generiranju sadržaja i ilustracija za naše priče. Na taj se način potakla kvalitetna i svrsishodna uporaba umjetne inteligencije. Naglasak se također stavio i na negativne učinke korištenja i zloupotrebu takvih alata kako bi se podigla svijest o pravilnoj upotrebi novih tehnologija.